Episodul scris la Academia di Romania de catre Costica Argint in analele diplomatiei romanesti este memorabil pentru stralucita cariera de gafe a ministrului nostru de externe. si nu numai.
Costica Argint este varful, dintr-odata expus la vedere pentru motive pe cat de ciudate pe atat de obscure, al unei situatii pe care oficialii Romaniei post-revolutionare au incercat s-o ascunda sub presul demnitatii nationale cu grija gospodinei lenese si usor zalude. Adevarata problema, cea mai grava dintre toate, este ca, din cate stim bine noi - si cu atat mai bine o stiu organele competente Costica Argint este doar unul dintre multii infractori romani care au cerut si au si obtinut extrem de usor statutul de refugiat politic. Au fost baietii destepti si bine informati care s-au dus la diferitele ministere de externe sa se planga de conditiile dramatice dintr-o Romanie politieneasca si incalcatoare de drepturi ale omului, cu atat mai mult daca faceau parte din minoritatea rroma. Legenda a prins pentru ca, din tara, abundau relatarile despre modul inuman in care autoritatile tratau comunitatile rroma, iar rapoartele comandate de Comisia Europeana si realizate de specialistii romani de la Open Society a domnului Soros, aratau, an dupa an, cat de tragica e nepasarea administratiei romanesti in a trata corespunzator si european problema. Drept care a fost crezuta povestea "victimei" Costica Argint. A fost crezuta povestea "victimei inocente" Gregorian Bivolaru. si cati altii, primiti orbeste de autoritati precum cea a Italiei sau Suediei?
Sunt foarte multi. Ii puteti intalni oriunde in Europa, fie la nivelul superior al lui nea Costica, sau la cel al ostasului de baza, ghemuit la coltul strazii si cersind in calitatea sa, susurata la nesfarsit in oricare dintre limbile oficiale ale UE, de refugiat politic de Romania...Bulibasa Costica insusi recunoaste ca autoritatile romane il cunosc foarte bine si ca, la acest nivel, nu are probleme. Ca exista un mandat international de urmarire, asta-i pentru prosti, pentru impresionarea opiniei publice care trebuie sa vada ca autoritatile se indoaie de munca in sprijinul cetateanului. Dar, in realitate, aceleasi autoritati, reprezentate cu gratie la Roma pe banii contribuabilului, il primesc cu respect si consideratiune pe infractor, in cealalta calitate a sa, de reprezentant autorizat al rromilor romani din Italia. seful lui Mailat, cum ar veni. Si, in prezenta acelorasi diplomati fie idioti, fie corupti, are loc scena suprarealista in care un infractor de drept comun ii comunica Ministrului de Externe al tarii sale ca binevoieste sa-l ierte pentru gogomaniile spuse. Dar nea Costica nu venise oricum. Prudent, anuntase si politia italiana ca e posibil sa fie rapit de autoritatile criminale ale Romaniei si, ca atare, daca lipsea mai mult de doua ore, sa intre in ambasada si sa-l ia cu forta si sa-l readuca in bratele lumii libere.
Dincolo de ignorarea micului amanunt ca Academia di Romania este terioriu romanesc, beneficiind de aceleasi prevederi de extra-teritorialitate pe care le are un sediu diplomatic, afirmatia bulibasei este mai mult decat elocventa. El a transferat protocolul de securitate aplicat la orice intalnire in conditii ostile intre grupuri de mafioti la un eveniment la care participau diplomati, demnitari romani, SPP, SIE, MIRA, ma rog, toate serviciile si agentile pe care le platim drept inalt profesioniste. Organisme conduse de un sir de demnitari care, ei si nu nea Costica, ar trebui sa fie pusi in urmarire de INTERPOL. Numai ca vina de a fi idiot sau incompetent este considerata ca inexistenta. Ca de-aia te pune partidul ministru si te valideaza hahaind Presedintele...