Magistratii instantei supreme si-au motivat, ieri, decizia de restituire a dosarului „Loteria“ la Parchet pentru refacerea anchetei penale prin faptul ca Directia Nationala Anticoruptie „si-a arogat nelegal competenta cauzala de ef
Magistratii instantei supreme si-au motivat, ieri, decizia de restituire a dosarului „Loteria“ la Parchet pentru refacerea anchetei penale prin faptul ca Directia Nationala Anticoruptie „si-a arogat nelegal competenta cauzala de efectuare a urmaririi penale, desi actele de constatare relevau o paguba mai mica de un milion de euro“. In acest dosar fostul vicepremier George Copos este acuzat de evaziune fiscala, insa judecatorii instantei supreme au precizat in motivarea deciziei date in data de 22 octombrie ca prejudiciul creat este de 954.052 de euro, astfel incat DNA nu avea competenta de a efectua urmarirea penala.

„Dupa prezentarea, in succesiune, a normelor de procedura penala ce delimiteaza competenta DNA de competenta celorlalte organe de urmarire penala, este lesne de sesizat preocuparea DNA de a-si aroga cu orice pret competenta cauzala“, au conchis magistratii in motivarea deciziei. Astfel, ei au sesizat „un mod eronat de calcul al bazei de impozitare la care trebuie raportate actele de sustragere de la plata obligatiilor fiscale“, deoarece prejudiciul, care trebuie avut in vedere la verificare a competentei materiale a procurorilor, calculat la data de 15 decembrie 2004, este cu aproape 46.000 de euro mai mic decat suma la care trebuia sa se ridice pentru a atrage competenta DNA. Asta deoarece data de 15 decembrie 2004 este considerata de procurori momentul epuizarii ultimei operatiuni fictive, insa judecatorii au precizat in motivare ca organul de urmarire penala a omis un aspect, legat de faptul ca firma Rom Tour, parte responsabila civilmente, a platit un impozit pe profitul aferent trimestrului IV din 2004.

Paguba sub plafonul de un milion de euro
Potrivit motivarii redactate de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prejudiciul estimat de DNA de peste 1.100.000 de euro este, de fapt, de 954.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.