Crestinismul a pus peste zilele in care se celebra o zeitate pagana o sarbatoare care sa aminteasca de Hristos si sfintii lui. S-a inlocuit sarbatoarea pagana cu cea crestina. Inainte ca religia crestina sa prinda radacini, stramosii meleagurilor noa
Crestinismul a pus peste zilele in care se celebra o zeitate pagana o sarbatoare care sa aminteasca de Hristos si sfintii lui. S-a inlocuit sarbatoarea pagana cu cea crestina. Inainte ca religia crestina sa prinda radacini, stramosii meleagurilor noastre aveau in noiembrie o zi in care invocau divinitatea sa ii scape de raufacatori, de talhari, sa recapete lucrurile furate, iar fetele se rugau pentru maritis. Cand crestinismul s-a impamantenit, aceasta zi a fost inlocuita cu ziua Sfantului Mina, caruia, pe drept, i-au transferat acele puteri si harisme de a ocroti pe nevoiasii pagubiti. Ziua se numea in traditia populara "a talharilor", pentru ca se faceau atunci tot felul de acte care doreau ca actiunea acestora sa fie cat mai mica in viata oamenilor. O vreme destul de indelungata, practicile pagane s-au manifestat in paralel cu acelea crestine. Asa se face ca femeile, preluand toate grijile si nevoile casei, fie tanjind dupa bunurile pierdute, fie dupa fiinta ucisa, dar nadajduind binele prin rugaciuni speciale, mergeau la Biserica de ziua Sfantului. Se rugau Sfantului Mina si puneau lumanari cu capul in jos (cu varful ce se aprinde), pentru a se recupera paguba, "ca sa se intoarca spre casele lor inimile voitorilor de rau", intocmai cum "a fost intoarsa lumanarea". Desigur, o practica deloc pe placul Sfantului Mina.


PENTRU MÃ…RITIS. Cum era socotit si ocrotitorul fetelor de maritat, acestea duceau si ele lumanari la biserica, punandu-le la fel in sfesnice, pentru a intoarce spre "dansele inimile celor doriti". Ziua era petrecuta prin post negru, iar sarindarele date la biserica erau "pentru vrajmasie, maritis, furt, moarte de om, pentru ca sa se aleaga ceva in 40 de zile". Asa se credea si se socotea aceasta zi, ca fiind cu puteri magice. Cu cat oamenii au avut acces la invatatura si stiinta de carte, cu cat au inteles mai bine rostul sarbatorilor crestine, precum si viata Sfantului Mina, cu atat acest fel de practici arhaice, mai mult pagane decat crestine, a disparut.


11 noiembrieSinaxarul zilei de 11 noiembrie ii pomeneste in aceasta zi si pe Sfintii Mucenici Victor (martirizat in anul 161) si Vichentie (martirizat in anul 303), pe Sfanta Mucenita Stefanida (303) si pe Cuviosul Parinte Teodor Marturisitorul, care s-a savarsit in pace in anul 1826. 
a€¢ O viata plina de har, pe calea dreptei credinte a— Ce mai aduce sfantul inapoi a— I se roaga si taranul, si decanul a— Abu Mena, cinstit si de musulmani a— O lumina descoperita in poiana a— Acatistul Sfantului Mare Mucenic


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.