Presedintele Tarian Basescu a pierdut, ieri, procesul cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a respins ca neintemeiata contestatia sefului statului fata de decizia de avertisment data de CNCD in cazul jignirii unui reporter TV. Hotararea Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ieri, in fata instantei, avocatul lui Traian Basescu a declarat ca nu exista un text de lege in baza caruia presedintele a fost sanctionat cu avertisment de CNCD, apreciind ca sanctiunea privind discriminarea trebuie reglementata printr-o lege speciala. El a precizat ca afirmatia sefului statului nu poate fi catalogata ca discriminatorie. "Prin declaratia sa, Traian Basescu nu a facut o analiza comparativa si discriminatorie. Din analiza afirmatiei nu se poate trage concluzia ca ar avea scop afectarea unor drepturi ale etniei rrome. Trebuie sa se constate ca nu a existat intentia de a se face o discriminare. Buna-credinta a domnului Traian Basescu nu se discuta", a sustinut avocatul. El a mai aratat ca afirmatiile au fost facute intr-un cadru privat, motiv pentru care nu pot fi folosite drept proba.
Pe de alta parte, reprezentantul CNCD a afirmat ca, raportandu-se la functia pe care o are, presedintele nu trebuia sa faca acea afirmatie, chiar daca era intr-un spatiu privat.
Pe 23 mai, CNCD a decis sa-l sanctioneze pe presedintele Traian Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei "tiganca imputita" de catre seful statului, la adresa unui jurnalist, este o discriminare.
Presedintele Traian Basescu a respins categoric decizia CNCD, considerand inacceptabil ca o discutie in intimitate sa fie analizata de o institutie a statului roman si a atacat decizia respectiva la Curtea de Apel Bucuresti.