Romanii nu prea gusta fructe de padure, cea mai mare parte din recolta Romsilva ajungand pe mesele nemtilor si ale olandezilor. O activitate care aduce incasari de circa 5 milioane de euro.  
Anul acesta, de pe "domeniile" administr
Romanii nu prea gusta fructe de padure, cea mai mare parte din recolta Romsilva ajungand pe mesele nemtilor si ale olandezilor. O activitate care aduce incasari de circa 5 milioane de euro.  
Anul acesta, de pe "domeniile" administrate de Regia Nationala a Padurilor Romsilva (RNP) au fost adunate peste 4.850 de tone de fructe de padure. Afine, zmeura, mure, catina, macese, coacaze. Iar campania de recoltare nu s-a incheiat inca, productia totala de fructe de padure fiind estimata la peste 5.000 de tone, a declarat Octavian Anghel, sef serviciu productie Romsilva, la expozitia internationala Indagra.     CAUTATE. "Peste 80% din aceasta cantitate este exportata, principalele destinatii fiind Olanda si Germania", a spus Anghel. El a adaugat ca strainii se dau in vant in special dupa afine, dar foarte cautate sunt si zmeura, si murele. De asemenea, catina si macesele romanesti au mare succes. Mai ales ca e vorba despre fructe bio, dupa cum a precizat Dan Medeleanu, referent vanzari Romsilva. Europenii platesc bani frumosi pe tona de fructe de padure importata: in general, cam 3.000 de euro/tona de afine, 1.500 de euro/tona de zmeura, 1.300 de euro/tona de mure si 800 de euro/tona de catina. "Pentru 2007 estimam venituri din exportul de fructe de padure de circa 5 milioane de euro", sustine Anghel. O valoare comparabila cu cea din ultimii ani, in conditiile in care suprafetele de pe care Romsilva aduna aceste fructe scad an de an, ca urmare a retrocedarii padurilor catre fostii proprietari. Insa, desi valoarea exporturilor este frumusica, rata de profit a Romsilva variaza undeva intre 5% si 8%, diferenta de bani intrand in contul culegatorilor, a precizat Anghel. Care sunt tot mai greu de gasit, deci mai "scumpi".     La NOI. Din fructele de padure ramase in tara, cele de calitate inferioara ajung in plafaruri, sub forma de ceaiuri, iar celelalte sunt transformate in nectaruri naturale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.