"Am decis ca alegerile prezidentiale sa aiba loc la 5 ianuarie", a spus Saakasvili intr-un discurs televizat. Aceste alegeri erau prevazute initial pentru toamna lui 2008. Presedintele a anuntat ca va organiza si un referendum pentru stabilirea datei
"Am decis ca alegerile prezidentiale sa aiba loc la 5 ianuarie", a spus Saakasvili intr-un discurs televizat. Aceste alegeri erau prevazute initial pentru toamna lui 2008. Presedintele a anuntat ca va organiza si un referendum pentru stabilirea datei alegerilor legislative, care ar putea fi organizate in primavara sau toamna lui 2008.
"Ati vrut alegeri anticipate, sa le avem mai devreme. In calitate de presedinte, sunt garantul democratiei in Georgia", a precizat acesta. "Situatia se stabilizeaza mai devreme decat prevazusem" in tara, a observat Saakasvili, aparent sugerand o ridicare rapida a starii de rugenta decretata miercuri pentru 15 zile. Saakasvili a mai declarat ieri ca va candida pentru un nou mandat.
Unul dintre liderii opozitiei, Tina Hidaseli, a salutat anuntul alegerilor anticipate. Presedintele Georgiei respinsese duminica varianta convocarii de alegeri legislative anticipate, refuzand sa cedeze "santajului" opozitiei, care organizase o noua demonstratie in fata sediului Parlamentului. Opozitia georgiana ceruse initial numai alegeri anticipate, ulterior solicitand si demisia lui Saakasvili, in cea mai ampla miscare de strada declansata dupa "revolutia trandafirilor", soldata cu inlaturarea de la putere a fostului presedinte Eduard Sevardnadze.
Stiri numai la Televiziunea de Stat
Cu o zi in urma, Guvernul declarase o stare de urgenta care a ingrijorat chiar si NATO. Aceasta trebuia sa primeasca aprobarea Parlamentului pentru a ramane in vigoare, iar pe durata situatiei exceptionale posturile de radio si televiziune locale private nu au dreptul sa emita stiri, fiind interzise mitingurile si grevele, relateaza Reuters si Mediafax. NATO a criticat aspru Georgia, ieri, pentru decretarea starii de urgenta si inchiderea presei independente dupa sase zile de manifestatii antiguvernamentale, apreciind ca aceste masuri contravin valorilor Aliantei, relateaza Reuters. "Impunerea starii de urgenta si inchiderea institutiilor de presa din Georgia, un partener cu care Alianta are un dialog intensificat, genereaza o ingrijorare deosebita si nu sunt conforme valorilor euroatlantice", a precizat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, intr-un comunicat. El a adaugat ca NATO urmareste indeaproape si cu ingrijorare evenimentele si ca a cerut Reprezentantului Special al NATO pentru Caucaz sa-l informeze pe ministrul de Externe al Georgiei ca toate partile trebuie sa evite violenta si sa respecte statul de drept. Comisia Europeana si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la situatia din Georgia, in special pentru decretarea starii de urgenta, si a cerut rezolvarea crizei prin dialog intre parti. Biroul Delegatiei UE la Tbilisi a fost inchis temporar ca masura de precautie, a declarat o purtatoare de cuvant.
Rusia reclama "incalcarea drepturilor omului"
Situatia din Georgia reprezinta o incalcare flagranta a drepturilor omului, a declarat malitios purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Mihail Kaminin, intr-un interviu acordat postului NTV, citat de Interfax in pagina electronica. "Suntem indignati de incalcarea drepturilor omului in Georgia. Consideram ca Georgia se afla pe punctul unei crize in ceea ce priveste drepturile omului", a adaugat Kaminin, omitand sa-si aduca aminte de modul in care Rusia a tratat Cecenia. Tot ieri, Rusia a cerut unui numar de trei diplomati georgieni sa paraseasca tara, in replica la o decizie similara a autoritatilor de la Tbilisi. "Expulzam trei diplomati de rang inalt din cadrul misiunii georgiene", a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului de Externe, fara a oferi alte detalii.
Presedintele georgian Mihail Saakasvili a expulzat diplomatii rusi dupa ce a acuzat serviciile de informatii ruse ca au alimentat criza politica din tara sa. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.