Imediat dupa cazul Mailat, numarul imigrantilor romani arestati in Italia a crescut vertiginos de la o zi la alta. Politia italiana nu a mai tinut cont de nimic si a intrat cu forta in comunitatile de romani de la marginea Romei, alimentand si mai mu
Imediat dupa cazul Mailat, numarul imigrantilor romani arestati in Italia a crescut vertiginos de la o zi la alta. Politia italiana nu a mai tinut cont de nimic si a intrat cu forta in comunitatile de romani de la marginea Romei, alimentand si mai mult valurile de ura interetnica. In plina criza a romanilor din Italia, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, s-au intalnit  spre rezolvarea problemelor cu o serie de personaje "mondene", intre care "Regina saracilor" si refugiatul Costica Argint.


Fara doar si poate, toti romanii din Italia au sperat ca vizita guvernamentala, condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu, la care au participat si ministrii Adrian Cioroianu si Cristian David, sa lamureasca lucrurile si sa potoleasca setea de sange a peninsularilor. Intalnirea cu comunitatea romaneasca a fost programata la Academia di Romania din Roma, la ora 17:00, dupa terminarea intalnirilor la nivel inalt dintre cele doua guverne. Fara doar si poate, ceea ce trebuia sa fie o reuniune cu diaspora romana din Italia a semanat mai degraba cu o piesa de teatru, atent pusa in scena de antemergatorii coloanei oficiale si de membrii Ambasadei Romaniei din Italia. Fara nici cea mai mica exagerare, sedinta cu diaspora de la Academia di Romania, situata in Piazza Jose di San Martin din Roma, a fost ceva de genul unui vernisaj, care trebuia sa se lase cu un cocteil. Tinute elegante, costume scumpe si rochii de seara, tigani in costume traditionale, liste la intrare cu amicii Guvernului. Tot tacamul, ce mai! Primul care a ajuns la intalnirea cu "romanii" a fost ministrul de Interne, Cristian David. Inca de la intrare, seful MIRA a fost prezentat delegatiei de tigani, care urma sa ia cuvantul in sala pregatita pentru intalnirea cu diaspora: "un tinerel" din Milano, care a fost ales sa reprezinte comunitatea din zona, o "regina internationala a romilor de pretutindeni" si, nu in ultimul rand, celebrul Costica Argint, urmarit general pentru fapte comise in Romania in urma carora a fost condamnat la puscarie cu executare silita.


LECTURÅ INTERESANTÅ. Evident, Costica Argint a facut parte din lista invitatilor oficiali la intalnirea de la Academia di Romania. Altfel, nu ar fi putut intra in incinta si ar fi patit la fel ca alti romani, care bateau trotuarele din fata asezamantului cultural, nemultumiti ca nu pot participa la intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Cert e ca, pana la sosirea ministrului de Externe al Romaniei, care a ajuns la intalnire cu circa 15 minute inaintea prim-ministrului, Costica Argint urla in gura mare, pe la toti invitatii, ca doreste sa-l premieze pe Adrian Cioroianu cu "o diploma de onoare" din partea comunitatii tiganilor. La fel de adevarat este faptul ca, timp de trei minute, ministrul de Externe al Romaniei, Adrian Cioroianu, s-a intretinut, intr-un  mod mai mult decat cordial, cu urmaritul international Costica Argint. Oricum, pana la sosirea premierului Calin Popescu Tariceanu, care a intarziat mai bine de jumatate de ora la intalnirea cu romanii, atmosfera din curtea Academiei di Romania era absolut destinsa, de parca relatiile dintre Romania si Italia erau dintre cele mai bune. Participantii faceau glume, isi laudau costumele si ceasurile Franck Muller. De cealalta parte, "reprezentantii romanilor" care urmau sa ia cuvantul si sa ridice problemele arzatoare ale comunitatii se uitau peste notitele si insemnarile personale.


"REGINA". Cu putin timp inainte de inceperea dezbaterilor, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, Gheorghe Popescu, era increzator ca lucrurile se vor rezolva doar o data cu trecerea timpului: "Lucrurile s-au agravat in ultima perioada. Guvernul Romaniei nu a intervenit la timp, desi noi am solicitat Ambasadei Romaniei de la Roma sa ne sprijine. S-au facut ca ploua si au mimat ajutorul. A trebuit sa ne ajutam singuri. Pana la urma asa vom face si de acum incolo. Daca s-ar fi intervenit la timp, inainte de cazul Mailat, nu s-ar fi ajuns aici, cu siguranta". Pe de alta parte, Lucica Todor, "imperatoare a romilor pe toata Europa, incoronata ca regina a saracilor de Sfintia Sa Gherasim", nu s-a sfiit nici o clipa sa laude realizarile Guvernului Romaniei si sa aprecieze "vizita onorabila, la cel mai inalt nivel posibil", care va aduce "liniste si pace in randul romilor si tiganilor de pretutindeni". Regina saracilor a decretat in fata mass-media: "Eu cer putina colaborare. Sa ne sprijine Guvernul Romaniei si sa nu permita Italiei sa ne condamne si sa ne distruga. Noi suntem cristiani. Tiganii si romii au fost pedepsiti deja. Nu e normal sa fim pedepsiti din nou. Suntem esseri umani. Vrem si noi sa traim in pace. Nu suntem toti criminali. Nu e normal sa plateasca o minoranta pentru o majoranta. Mio Populo a fost fugarit. Li s-au daramat casele, au fost alungati si tratati ca niste criminali".


EFECT SCONTAT. Chiar daca declaratiile de la Academia di Romania au fost dintre cele mai optimiste, in sensul ca lucrurile vor intra pe fagasul normal, a doua zi de la vizita premierului Calin Popescu Tariceanu, media italiana s-a aratat mai mult decat rezervata in ceea ce priveste reintegrarea tiganilor si solutiile bilaterale gasite de cele doua guverne. In plus, de parca nu ar fi fost destul, a mai aparut si cazul Costica Argint, speta care a infuriat din nou toata comunitatea romaneasca din Italia. "Este inadmisibil asa ceva. De parca imaginea noastra nu era si asa terfelita de acesti oameni. Am pus mana pe telefon si am sunat la Ambasada Romaniei din Roma. I-am intrebat cum de a intrat acel individ pe listele oficiale. Au dat din colt in colt, motivand ca Argint a fost pe o lista speciala. Tot ce am incercat sa facem in aceste zile, pentru dezamorsarea situatiei, s-a dus naibii. Suntem de rasul lumii si mai vrem ca lumea sa ne ia in serios", sustine Gheorghe Raica, presedintele Partidului European. Interesant este si faptul ca "Regina saracilor" nu-si aduce aminte sa-l fi vazut pe acolo pe Costica Argint, desi a stat cu acesta de vorba minute in sir pe coridoarele Academiei di Romania. Desi initial a promis ca ne va face legatura cu celebrul urmarit general, ulterior, la telefon, ne-a rugat sa nu o mai deranjam, intrucat este ocupata cu activitati caritabile foarte importante.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.