Intre presedintele francez si Bush exista o "legatura pasionala"Presedintele francez Nicolas Sarkozy a indemnat SUA sa mentina politica unui dolar puternic si a atras atentia in prima sa vizita oficiala de miercuri la Washington, de la alegerea sa de acum sase luni, ca "tulburarile monetare risca sa se transforme intr-un razboi economic", relateaza cotidianul Financial Times. In cursul intrevederilor de marti, Bush si Sarkozy s-au intrecut in laude, presedintele american numindu-l pe liderul francez un "aliat in pace, un om cu viziuni clare, valori fundamentale si un partener care este disponibil sa ia pozitii dure pentru a ajunge la pace". Nici Sarkozy nu si-a ascuns admiratia pentru poporul american si pentru presedintele american, spunand ca intre ei exista o "legatura pasionala si ca suntem deschisi si putem discuta despre orice subiect", potrivit CNN News.
Intr-un discurs in franceza din cadrul unei sesiuni comune a Congresului american - prima data pentru un lider francez in 11 ani - Sarkozy a atacat "excesele" petrecute pe Wall Street, spunand ca libertatea spiritului intreprinzator permite speculatiile financiare.Liderul francez a criticat deprecierea dolaruluiSarkozy a venit la Washington cu promisiunea de a "recuceri inima Americii" dupa conflictele si amaraciunea cauzate de razboiul din Irak. Relatiile s-au imbunatatit dupa venirea la putere a lui Sarkozy, probabil unul dintre cei mai pro-americani lideri ai Frantei din ultimii 50 de ani.
Totusi, Sarkozy a spus decidentilor politicii monetare ca, fiind un "aliat independent", isi rezerva dreptul de a critica politica Statelor Unite si comportamentul acestora.
Presedintele francez a luat in vizor slabiciunea dolarului - care a inregistrat recorduri minime fata de euro in aceasta saptamana -, spunand ca exponentul de elita al lumii comertului liber "ar trebui sa fie primul care sa promoveze rate de schimb corecte".
"Yuanul este deja o problema pentru toata lumea. Dolarul nu ar trebui sa ramana o simpla problema doar pentru cativa. Daca nu suntem atenti, turbulentele monetare risca sa se transforme intr-un razboi economic, in care noi vom fi victimele", a mai subliniat acesta.
Pro-americanii ar trebui sa fie primii care sa critice "capriciile si excesele capitalismului financiar care lasa in prezent loc pentru speculatii", a declarat Sarkozy. SUA ar trebui sa fie "angajata puternic in introducerea necesara a unor reguli de piete financiare si a unor aparatori", a adaugat presedintele francez.Francezii iubesc AmericaSarkozy si-a atras bunavointa oficialilor de la Casa Alba pentru atitudinea sa dura legata de ambitiile nucleare ale Iranului si a semnalat posibilitatea de reintrare a Frantei in comanda militara integrata a NATO. Acesta a primit o serie de ovatii si aplaude pentru multumirile pe care le-a adus Americii pentru ajutorul acordat in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial in recapatarea independentei. "Pentru asta iubim America", a declarat Sarkozy in timpul discursului de la Congresul american. "Franta se va angaja in Afghanistan cat va fi necesar, pentru ca in joc este viitorul valorilor tarii si al aliantei atlantice", a adaugat acesta. Chiar daca in ultima vreme liderul francez a avut cateva dispute cu Uniunea Europeana, acesta a indemnat decidentii politicilor monetare din SUA sa aiba incredere in Europa.
Este inacceptabil pentru Iran sa achizitioneze o arma nucleara, iar tara va face fata unor "sanctiuni si unei izolari in crestere", Sarkozy subliniind determinarea Frantei de a cauta o rezolvare diplomatica a acestei crize. "Trebuie sa convingem Iranul sa aleaga cooperarea, dialogul si deschiderea fata de Occident", a mai declarat presedintele francez.