Este una dintre cele mai pertinente recunoasteri a contributiei diasporei noastre la dezvoltarea celor doua state, in majoritatea domeniilor, de la stiintele de varf la performantele sportive, de la cultura si arta la educatie si astronautica. Iata cateva nume celebre: premiantii Nobel George Emil Palade (pentru Medicina) si Elie Wiesel (pentru Pace), scriitorul Norman Manea, gimnasta Nadia Comaneci, dirijorul Sergiu Comissiona, sculptorul Nicapetre, pictorita Alexandra Nechita (celebra "Mica Picasso"), inventatorul Claudiu Matasa, actorul Septimiu Sever, omul de afaceri Nicolae Pora, esteticiana Christine Valmy, istoricul religiilor Mircea Eliade etc. Lor li se adauga tinerii ciberneticieni din Silicon Valey, inginerul Marc Ciupitu, romanul-suedez-american de la NASA, creatorul noului costum de astronaut si cel ce-si spune cu mandrie tigan, remarcabilul muzician Damian Draghici, plecat cu un nai in lumea larga, a ajuns bursier la Colegiul Berklee din Boston, dupa absolvirea caruia a cucerit-o, bucurandu-si spectatorii si ascultatorii de pe toate meridianele.
Preocuparea ziarului nostru pentru concetatenii din emigratie/exil/diaspora s-a materializat, in ultimii ani, printr-o rubrica intitulata "Romanii de pretutindeni", articole saptamanale la pagina de "Opinii" si mai ales in suplimentul special, de patru pagini, "Romanii nostri" (octombrie - decembrie 2005), realizat cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, care dupa patru editii s-a retras, fara a oferi o explicatie plauzibila! Noi n-am abandonat demersul si, sub o forma sau alta, publicam despre prezenta si destinul romanilor din afara actualelor granite. Am adunat, intre DA si NU, situatii si evenimente menite sa-i caracterizeze in viata ca viata in strainatate, neocolind aspectele unei existente precare, insistand asupra starii de infractionalitate, insalubritate si nesiguranta induse de raufacatorii nostri, cu deosebire tigani (zisi diplomatic rromi)... La expozitii foto-turistice, concerte simfonice si spectacole de teatru - organizate sub egida MAE - nu se duc locatarii taberelor nomade din periferiile oraselor vestice, cum nici reprezentantii DRRP nu calca in mizerabilele lor asezari, ducand macar cateva abecedare si niste sapun...
Acum sa ne oprim la romanii de vaza din Europa, carora nu le-a spus nimeni, niciodata "Afara, plecati imediat!". Imi amintesc de conferinta academica a distinsului om de cultura si diplomat Philippe Etičnne, ambasadorul Parisului la Bucuresti, intitulata "Acesti romani care au facut Franta". Atunci, in iunie 2003, Excelenta Sa spunea vizionar ca "Tara dumneavoastra va fi unul din marile state membre ale unei Europe noi", sustinandu-si pledoaria cu numeroase exemple de conationali de-ai nostri care au contribuit la "constructia" tarii sale, pe multiple planuri. A vorbit despre pasoptisti, trecand in revista personalitatile romane afirmate acolo inca de la cumpana veacurilor XIX-XX, pana in zilele noastre: Brancusi, Cioran, Enescu, Ionesco, Elvira Popesco, Dinu Lipatti, Henri Coanda, Vintila Horia, Paul Goma, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Matei Visniec si inca multi alti oameni de stiinta si cultura, prin care "Franta a stralucit si straluceste si datorita imigratiei romane", spunea Ambasadorul. Cu ei se bucura o lume intreaga!
Cand vom putea repeta si noi, peste tot, vorba lui Eminescu: "Suntem romani si punctum!"?