Se prea poate ca dirijorul Stefan Bucur sa se fi bucurat, acolo Sus, de felul in care au tinut familia, colegii si prietenii sa si-l aminteasca dupa sapte ani de la disparitie. Omagiu mai nimerit decat un concert nu se putea.     I
 Se prea poate ca dirijorul Stefan Bucur sa se fi bucurat, acolo Sus, de felul in care au tinut familia, colegii si prietenii sa si-l aminteasca dupa sapte ani de la disparitie. Omagiu mai nimerit decat un concert nu se putea.     Intr-un colt al scenei strajuite de draperii de catifea portocalie, sta o fotografie permanent luminata de un reflector. O pazeste un aranjament floral sofisticat. In memoria celui din poza, Stefan Bucur, s-a intamplat tot ce s-a petrecut pe scena Centrului Cultural al Ministerului de Interne si al Reformei Administrative, joi seara.     SUCCES. Pe langa solisti, doua orchestre. Pe cea a Ansamblului Ciorcarlia, Bucur a dirijat-o doar cateva luni. Pe cea care-i poarta inca numele, a condus-o vreo 17 ani. Instrumentistii din ambele orchestre s-au reunit pe scena pentru a-si omagia dirijorul. Au interpretat muzica populara de cea mai buna calitate, din zonele reprezentative ale Romaniei, in fata unui public destul de putin numeros, dar vizibil amator de asemenea "tratament" auditiv. Reactia spectatorilor a facut, probabil, ca show-ul sa se prelungeasca de la o ora si jumatate la aproape trei ore.     Dan Ionescu, Pancirel Constandache, Costel Pandelescu, Marian Mirea, Iancu Virgiliu, Gheorghe Dumitru si actualul dirijor, violonistul Marian Alexandru sunt cei care au cantat sub bagheta regretatului maestru atat in multele turnee europene pe care le-au sustinut dupa 1990, cat si la inregistrarile cu solisti consacrati, precum Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Gheorghe Zamfir sau Daniela Condurache. Invitati speciali ai Orchestrei "Stefan Bucur" au fost naistul Cédric Monnin din Neuchatel (Elvetia) si maestrul Gheorghe Zamfir. Si se prea poate ca sunetele izvorate din naiurile lor sa fi ajuns acolo Sus, la urechile dirijorului...       Revedere   Pe Gheorghe Zamfir il leaga multe amintiri de Orchestra Stefan Bucur. Impreuna au facut inregistrari si turnee in strainatate. Prezenta in spectacolul "In memoriam Stefan Bucur" i-a oferit lui Zamfir ocazia de a revedea doi fosti elevi: elvetienii Cédric Monnin si Liliane Broillet, carora le-a descifrat tainele naiului acum 35 de ani. Emotiile nu i-au ocolit nici pe discipoli, nici pe maestru.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.