In ceea ce privește structura serviciilor de acces la Internet, ritmul de creștere al penetrării broadband se apropie de 100% pe an, astfel incat popularitatea conexiunilor dial-up este in scădere. Traficul dial-up a scăzut in medie cu 40% pe an in ultimii patru ani, ponderea acestuia in totalul conexiunilor de acces fiind de 33%. In total, rata de penetrare a internetului in Romania a atins valoarea de 21% la jumătatea anului 2007, număr de conexiuni la suta de locuitori.
"Vom discuta despre cum vom promova dezvoltarea serviciilor de acces la internet in bandă largă in cadrul conferinței internaționale pe care Autoritatea o organizează pe 13 noiembrie și vom prezenta acolo și alte disfuncționalități ale pieței de comunicații pe care vom incerca să le remediem in următorii trei ani", a declarat președintele ANRCTI, Dan Georgescu.
Dacă veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de creștere de 40%, telefonia mobilă a devenit cea mai importantă sursă de venituri in cadrul sectorului de 56,7% din totalul veniturilor brute, ambele segmente reușind să atingă niveluri de penetrare ridicate de 62,5% pentru servicii de retransmisie, respectiv 90,5% pentru telefonia mobilă.
Rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in bandă largă este in continuare nesatisfăcătoare, in pofida creșterii accelerate, in timp ce telefonia fixă pare să continue "creșterea zero" din punct de vedere al veniturilor și al penetrării.
Documentul de poziție privind strategia de reglementare a sectorului comunicațiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010 va fi supus consultării publice pe site-ul ANRCTI și va fi dezbătut pe13 noiembrie 2007 in cadrul Conferinței anuale internaționale a ANRCTI "Reforma reglementării comunicațiilor: in căutarea strategiei caștigătoare".