Silviu Prigoana a renuntat la afaceri cu desene animate pentru a investi in energia eoliana.

Familia Prigoana a construit pe „scheletul" societatii Desene Animate SRL, prin care dorea sa lanseze in Romania un nou canal pentru copii, o companie care va produce energie eoliana. „Firma (Desene Animate SRL - n.red.) a fost infiintata de mult si doream sa ia licenta de emisie pentru un canal tv de desene animate, dar costurile sint mari. Este mult mai ieftin sa cumperi si sa retransmiti. Si cum firma aceasta era deja facuta, am decis sa ii schimbam numele in Eolian Green Energy si domeniul de activitate", ne-a explicat Silviu Prigoana de ce a trecut de la filme pentru copii la energie regenerabila.

Prigoana nu a stabilit inca amplasamentul si valoarea viitoarei investitii. Are insa in vedere sase zone din Romania unde se fac la ora actuala studii de fezabilitate. „Am angajat o firma care in momentul de fata lucreaza la studiile de fezabilitate. De asemenea, de sase luni am montat anemometre in sase puncte din tara. Peste citeva saptamini vom primi rapoartele si in functie de acestea vom decide unde vom face aceste investitii", ne-a mai spus omul de afaceri. Acesta detine deja in judetul Cluj 4 instalatii eoliene de 250 de KW fiecare, care l-au costat in total in jur de 800.000 de euro. „Le-am pus pentru teste, dar daca se dovedeste ca este vint suficient, vom mari capacitatea de productie la 1 MW per instalatie", mai spune Prigoana.

In ceea ce priveste potentialii clienti, omul de afaceri sustine ca nu va avea nici o problema cu piata, avind in vedere ca „10% din consumul de energie trebuie sa fie verde". „Problema nu este cu piata, ci cu productia", adauga Prigoana.

Pentru a duce la bun sfirsit noua afacere, Prigoana sustine ca este in discutii cu doua fonduri multinationale care au investitii in special pe piata de telecomunicatii. „Sint doua fonduri cu care discutam de aproximativ sase luni si despre care pot sa spun ca nu sint prezente in momentul de fata in Romania", a mai precizat Prigoana, potrivit caruia firma sa va pune la dispozitie terenurile, iar cei doi investitori echipamentele. „In functie de valori (ale terenului si echipamentelor - n.red.) vom stabili si procentele, dar vom finaliza discutiile dupa ce vom vedea studiile de fezabilitate", ne-a mai declarat Prigoana.

O data cu schimbarea denumirii si a domeniului de activitate, Silviu Prigoana i-a cedat fiului sau, Honorius, 20% din actiunile societatii, iesind astfel din actionariat. Asadar, in momentul de fata, actionarii Eolian Green Energy sint Honorius Prigoana, cu 40% din actiuni, Radu Gheorghe, cu 30%, si Mihai Sorin, cu 30%.

Cerere mare Energia eoliana este un domeniu care a atras, in ultimul timp, mai multi investitori, dornici sa dezvolte proiecte in Romania. Printre ultimele dintre intentiile cele mai notabile se numara cele ale gigantului energetic italian Enel si ale grupului portughez Martifer. Enel a achizitionat recent un producator local, firma Blue Line, care deruleaza mai multe proiecte in Dobrogea, ce vor fi finalizate pina in 2010. Investitiile totale se vor ridica la 300-400 de milioane de euro in urmatorii ani. Martifer, prezent deja pe piata energiei alternative de la noi cu o fabrica de biodiesel la Lehliu, a achizitionat 260 de hectare de teren in judetul Tulcea pentru construirea de parcuri eoliene. Primul proiect vizeaza construirea unor capacitati de 48 MW, dar planurile sint mult mai ambitioase: in 2012, portughezii vor sa aiba o putere instalata de 400 MW la nivelul intregii tari.