Democratii ramin primii in cursa pentru PE, dar pierd procente serioase, fiind urmati de pesedisti si de liberali. PNG, PRM, UDMR si liberal-democratii ar intra si ei in eurolegislativ.

PD a pierdut in doua luni sase procente in optiunile electoratului pentru Parlamentul European. Astfel, PD ar obtine doar 37% dintre voturi, potrivit unui sondaj IMAS realizat la comanda Realitatea TV, in perioada 10-22 octombrie, fata de 43% cit avea intr-un studiu al aceluiasi institut din luna august. Fata de aceeasi perioada, PSD a crescut cu un procent, in timp ce PNL a cistigat si el 3%. Si PNG-ul lui Gigi Becali a pierdut 4%, ajungind la 8%, in timp ce UDMR si PRM cu 6% si PLD cu cinci procente ar intra si ele in eurolegislativ. Studiul IMAS a fost realizat pe un esantion de 1.226 de persoane, cu o marja de eroare de 2,8%.

Potrivit unui alt sondaj realizat de CURS la comanda CNA, in perioada septembrie-octombrie 2007, prezenta romanilor care intentioneaza sa se prezinte la urne la europarlamentare este destul de mare - 52%, fata de 26% care sustin ca nu vor vota. In acelasi timp insa, interesul respondentilor fata de alegerile pentru PE este destul de scazut: 37% dintre acestia se declara interesati de acestea, fata de 59% care spun ca nu stiu prea multe despre ele. Nu numai europarlamentarele nu trezesc prea mult atentia romanilor, ci si politica in general: 78% dintre cei chestionati afirma ca sint interesati in mica si foarte mica masura, in timp ce doar 21% dintre respondenti sint curiosi sa afle despre ceea ce se petrece pe scena politica.

Televiziunea este pentru 80% dintre romani principala sursa de informare in materie de subiecte politice, urmata de radio - 6 procente, ziare - 5%, in timp ce numarul celor care obtin informatii de pe Internet este de doar un procent. In topul obiectivitatii informatiilor prezentate conduc TVR si PRO TV, cu 13%, in timp ce televiziunea cea mai influentata politic este Antena 1.

Conform studiului, Robert Turcescu este considerat cel mai performant dintre moderatorii de talk-show, directorul editorial al Cotidianului si vedeta Realitatea TV fiind urmat de Gabriela Vrinceanu-Firea si de Marius Tuca. Sondajul CURS a fost realizat pe un esantion de 2.000 de persoane si are o marja de eroare de 2,2%.