Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a trimis ieri o noua scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu. Prin aceasta scrisoare, el ii atrage atentia sefului statului asupra importantei si urgentei promulgarii legii votului uninominal adoptat de Parlament. Bogdan Olteanu isi justifica demersul prin faptul ca "acest proiect de lege este asteptat cu mare interes de societatea civila si de opinia publica".
El a mentionat ca si Asociatia ProDemocratia i-a solicitat presedintelui in mod public promulgarea legii adoptate de Parlament, "aratand ca aceasta solutie este cea mai buna si cea mai potrivita pentru Romania din acest moment".
"Alaturi de ea, si Coalitia pentru un Parlament Curat v-a solicitat sa promulgati legea adoptata de Parlament si va reamintesc ca argumentul cel mai important adus de aceasta organizatie, cu care sunt in deplin acord, este acela ca posibilul refuz de a promulga aceasta lege ridica riscul de a bloca reforma electorala prin mutarea problemei in anul 2008", apreciaza Bogdan Olteanu. El a adaugat ca este in interesul tuturor "de a nu repeta experienta nefericita a anului 2003, cand, dupa tergiversari nesfarsite, reforma electorala a fost 'amanata>> cu argumentul ca alegerile sunt prea aproape".
"Noi, cei care am initiat reforma electorala, nu dorim ca Romania sa rateze acest moment si, mai ales, nu dorim ca refuzul dumneavoastra de a promulga legea, din interese politicianistelectorale, sa ne readuca in situatia de a bloca din nou introducerea votului uninominal", mai scrie Bogdan Olteanu.
Deputatii PNL, UDMR si PRM considera ca demersul presedintelui Camerei Deputatilor este justificat.
Deputatul PNL, Titu Gheorghiof, sustine ca demersul lui Olteanu este legal, iar seful statului nu are motive sa nu fie de acord cu Parlamentul. In legatura cu afirmatia lui Traian Basescu, care a declarat recent ca nu doreste sa promulge acest proiect de lege pentru a mentine interesul pentru referendum, deputatul PNL a replicat ca interesul cetatenilor pentru Referendum nu va fi influentat de promulgarea votului uninominal.
Deputatul UDMR, Kelemen Hunor, in concordanta cu declaratia deputatului liberal, mentioneaza ca cererea presedintelui Camerei Deputatilor este "perfect normala si legala". El a mai declarat pentru Curierul National ca presedintele are obligatia, conform Constitutiei, sa raspunda acestei solicitari in 20 de zile. In conformitate cu declaratiile anterioare, am primit un raspuns si din partea Partidului Romania Mare. Deputatul PRM, Lucian Bolcas, a declarat ca este normal sa existe o preocupare pentru promulgarea unei legi adoptate de Parlament.