Sunt credinciosi care au pierdut case, bani, procese, sau care au fost pacaliti de unii sau altii, jefuiti sau chiar batuti. Altii si-au pierdut sanatatea. Fiecare cu durerea pierderii a ceva sau a cuiva se asaza curajosi la rand ca sa atinga moastel
Sunt credinciosi care au pierdut case, bani, procese, sau care au fost pacaliti de unii sau altii, jefuiti sau chiar batuti. Altii si-au pierdut sanatatea. Fiecare cu durerea pierderii a ceva sau a cuiva se asaza curajosi la rand ca sa atinga moastele unui sfant care nu le-a inselat increderea niciodata. Minunile lui sunt cunoscute si dezbatute la rand la Biserica Sfantul Mina din Bucuresti, acolo unde vin mii de credinciosi in speranta ca vor recapata ce-au pierdut daca se roaga la moastele mucenicului. Randul se intinde pe doua strazi si ajunge pe bulevard, iar in fiecare an strada pe care se afla Biserica Sfantul Mina este inchisa circulatiei auto. "De ani intregi e la fel. Asa era si inainte de 1989. Dar parca acum e mai multa lume ca oricand. Dimineata, cand plecam la munca, dam nas in nas cu lumea de pe trotuar", spun cei care stau in zona.


CLOPOTE. Vanzatorii se asaza la randul lor in jurul bisericii cu ziduri albe, impunatoare, proapat renovata prin voia lui Dumnezeu. Preotii acestui sfant lacas sunt multumiti sufleteste ca biserica este prima din Bucuresti care are 25 de clopote, mai mari si mai mici, care sunt actionate prin calculator sa cante la o anumita ora o anumita melodie, iar pictura din interiorul lacasului a fost restaurata in intregime. Profesorul doctor Gheorghe Ispas, care este si parintele paroh al Bisericii Sfantul Mina, ne-a fost calauza in pelerinajul nostru la moastele sfantului mucenic Mina. Parintele ne-a spus ca vin oameni din toata tara, din Suceava, Buzau, Bacau, Cluj, Maramures. La moastele Sfantului Mina vin nu numai cei care au pierdut ceva, ci toti cei care simt nevoia unei minuni in viata lor. Bani, bijuterii sau case, suflet ori sanatate. Batranii spun ca daca te rogi Sfantului Mina, chiar de ziua lui, recapeti macar o parte din ce-ai pierdut. Ai putea sa stai o zi in fata fiecaruia si sa-i asculti povestea. Exista si unii care vin sa se roage pentru raul dusmanilor, uitand ca a intoarce si celalalt obraz este cea mai minunata expresie a crestinismului.


IN STRADA ROBESCU. Profesorul doctor Gheorghe Ispas povesteste ca biserica a fost ridicata in valtoarea evenimentelor anilor 1724-1725, datorita iubirii de Dumnezeu a boierilor Vergu si a Ancutei Doamna, din neamul Brancovenilor. Admirand Biserica Sf. Mina, descoperi ca strada pe care se afla intrarea in incinta, Strada Robescu, reprezinta numele unui anonim primar de la inceputul secolului, omagiat astfel ca strangator de bani pentru refacerea acestei veritabile opere de arta. Biserica in stil brancovenesc, cu o originala spatialitate care ii confera impresia de verticalitate. Initial, strada se numea Mitropolitul Daniil, dupa unul dintre ctitori, dar cinstea ar fi trebuit rezervata grecului Vergu, care si-a gasit patrie pe bani, la curtea lui Brancoveanu. Ca orice palicar umblat, cu negustorii si vorbe, era poliglot, de aceea Serban Cantacuzino (1678-1688) l-a folosit capuchehaie la Babadag, pentru a intretine relatii amiabile cu turcii din Dobrogea. Cu vremea, dobandeste ranguri inalte a fost preferat de Constantin Brancoveanu ca sol al sau in Turcia. Misiunile diplomatice, afacerile, cumpararea de mosii l-au facut bogat. Se pare ca a fost si un excelent conducator de lucrari publice, ispravnic numit pe atunci, acesta trebuie sa fie motivul pentru care o sosea de mare importanta in Bucuresti ii poarta, inca, numele. Importanta strategica a soselei, inca din vremea lui Constantin Brancoveanu, este demonstrata si de denumirea Bariera Vergului. Bariera servea, prin ai sai capitani, functionari, politai, ca punct de vama, institutie de achitare taxe si impozite, control sanitar, organizarea campaniilor de eradicare a unor epidemii sau de urmarire a infractorilor, in mahalalele orasului. In Bucuresti existau 14 astfel de intrari-iesiri ale orasului.


NUME SCHIMBATE DE COMUNISTI. Bariera Vergului era asadar un centru comercial de mare intensitate al Bucurestilor. Intre cele doua razboaie mondiale, in jurul ei, s-au constituit case mai ieftine pentru muncitori si functionari, chiar si un asezamant pentru activitatile culturale-distractive, Ateneul Vergu. Din consideratii ideologice, chipurile alungand amintirea burghezo-mosierimii, comunistii au schimbat numele barierei in Bulevardul si Piata Muncii. Clucerul Vergu, inca de pe vremea cand era paharnic, se afla in relatii cu marele voievod Constantin Brancoveanu. La 11 ani dupa moartea martirica a semintiei barbatesti a voievodului, marele demnitar Vergu a pus temeliile bisericii mentionate, impreuna cu Domnita Ancuta, fiica domnului martir (o alta sora a ei, care a dat numele unei biserici bucurestene, a fost Domnita Balasa. Biserica, de o frumusete aparte, are si o binemeritata cautare si adaposteste pretioasele moaste ale
Sf. Mucenic Mina, pomenit in calendarul ortodox la 11 noiembrie. La Biserica Sfantul Mina se afla o parte a moastelor sale si o icoana a lui, ferecata in aur, care a scapat dintr-un incendiu, neatinsa de urgia focului. Inca din vechime, celor care se rugau, sfantul li se arata in vis si le spunea ce trebuie sa faca pentru izbavirea lor.

Sfantul ii ajuta pe cei care vin la el cu credinta si marturie pentru binefacerile sale stau inele, coliere, bratari insirate pe lanturi de aur de sub sticla icoanei Sfantului Mina, daruri de multumire si recunostinta de la cei pe care sfantul i-a ajutat. "Timpul pentru Sfantul Mina nu exista. Numai o vesnicie pusa in slujba binelui. Viata lui pamanteasca a fost scurta, insa deosebit de pilduitoare", mai spune parintele paroh Gheorghe Ispas.


NÃ…SCUT LA 11 NOIEMBRIE. Demn de mentionat ni se pare ca parintele este nascut chiar in ziua de 11 noiembrie, zi in care este sarbatorit marele mucenic.

"Sfintii sunt mijlocitori ai rugaciunilor noastre catre Dumnezeu, aminteste profesorul doctor Ispas, deci avem un cult de venerare a sfintilor, un cult relativ care se indreapta tot catre adorarea lui Dumnezeu, numai Lui i se cuvine adorarea. Prin sfant noi nu parasim pe Dumnezeu, ci dimpotriva. Il recunoastem pe sfant ca fiind acel care a implinit voia lui Dumnezeu. Cel prin care harul Duhului Sfant a lucrat ca sa ajunga la starea la care suntem si noi chemati, la starea de indumnezeire, prin aceste etape duhovnicesti care ne arata cum ne putem purifica, ne putem ilumina, ne putem desavarsi. Ca treptele indumnezeirii spre care sunt chemati toti, deci avem modelul sfintilor pentru noi. Asa si sfantul mare mucenic Mina. Sfantul lucreaza faptele bune in trup, vietuind in lumea aceasta, si cum ne descopera si sfantul apostol Pavel in epistolele sale, in mod deosebit, faptul ca trebuie sa devenim temple, purtatori ai Duhului Sfant. Trupul este plin de putere divina, asa ca sa nu ne miram daca cinstim moastele unui sfant, pentru ca Dumnezeu a venit sa isi asume umanitatea. Sa o transforme, daca vreti, umanitatea indumnezeita, de aceea sunt moastele facatoare de minuni, pentru ca au legatura cu sufletul, cu sfantul din Cer, si mai ales cu puterea, cu harul lui Dumnezeu, care lucreaza prin el si dupa moarte. Cei ce vin aici si se roaga stiu ca sfantul ii ajuta, nu este nimic intamplator, de aceea i se spune sfantul pagubitilor. A ajutat la mari necazuri. Credinciosii, stiind ca sfantul a ajutat pe cei ce s-au rugat fie la biserica sa, fie la sfintele sale moaste, cu timpul la sfintele sale icoane. E o mare diferenta ce inseamna chipul cioplit si ce inseamna cinstirea sfintelor icoane. Prin icoana cinstim direct pe sfantul, respectiv pe Mantuitorul sau pe Maica Domnului, nu ramanem la cinstirea icoanei, ci intotdeauna la persoana respectiva, nu spunem «Icoana, ajuta-ne!», ci «Maicuta sfanta, ajuta-ne!» sau «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, mantuieste-ma pe mine pacatos»... Iar ceilalti sfinti sunt mijlocitori, purtatori ai rugaciunilor noastre catre Dumnezeu. Ei se roaga pentru noi".


PREGÃ…TIRI DE HRAM. "La acest moment suntem inca in pregatiri, biserica noastra a avut un mare santier, mai avem putin de lucru cu restaurarea generala a picturii", adauga parintele paroh Gheorghe Ispas. "Restaurare si conservare. Biserica noastra este un monument istoric, avem toate aprobarile necesare din cadrul comisiei de pictura bisericeasca de la Patriarhie, de la Arhiepiscopie, respectiv de la monumente istorice, departamentul cultelor. Pictorii sunt talentati, au lucrat la multe biserici, au executat picturi la Manastirea Antim, unde i-am aflat si noi, mai inainte de a veni la noi si am cerut binecuvantarea la centrul eparhial sa ne execute restaurarea picturii noastre. Paralel cu pictura a fost necesara schimbarea totala a instalatiei electrice a bisericii, care a durat fireste si aceasta, apoi reparatiile si lucrarile de intretinere a bisericii, pentru ca sa ne prezentam cat se poate de frumos in aceste zile de mare sarbatoare pentru parohia noastra".


RECORD DE PELERINI. "Anul acesta asteptam mai multi pelerini ca niciodata la racla Sfantului Mina. Credinciosii au inceput deja sa vina, ceva mai multi anul acesta, se apropie ziua sfantului doar. De obicei, vin si la slujbele din timpul saptamanii, avem programul afisat pe intreaga saptamana, iar acum biserica este deschisa tot timpul. Vrem ca prin slujbele noastre sa deslusim credinciosilor ce inseamna ortodoxia in vremuri contemporane si ei sa plece de la biserica stiind ca religia noastra este plina de har, este calea dreptei credinte. Acum suntem trei preoti aici, pastorim sufletele credinciosilor cautand sa fim aproape de ei si ne impartim atributiile cand eu am misiuni ca profesor la facultatea de teologie, de mai bine de zece ani, de cateva saptamani in calitate de lector, predand studentilor la catedra de teologie practica, in cadrul facultatii noastre, fie la un sector distins, deosebit, din cadrul Patriarhiei noastre, unde puterile noastre sunt mai modeste, incercam sa ajutam cu tot ce se poate Catedrala Mantuirii Neamului", a incheiat parintele paroh.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.