Credinciosii se pot inchina moastelor (fragmente) Sfantului Mucenic Mina la Iasi, Bucuresti si Suceava. Unul dintre cele mai tinere lacasuri de cult din tara noastra dedicate Sfantului Mina este schitul din Forasti, comuna Rosiori, judetul Suceava. P
Credinciosii se pot inchina moastelor (fragmente) Sfantului Mucenic Mina la Iasi, Bucuresti si Suceava. Unul dintre cele mai tinere lacasuri de cult din tara noastra dedicate Sfantului Mina este schitul din Forasti, comuna Rosiori, judetul Suceava. Piatra de temelie a acestui schit s-a pus in 1996, pe locul unde mai functionase candva un schit cu hramul Sfintilor Voievozi (1800-1820). Schitul a ajuns in paragina totala, asa incat nu mai ramasese mai nimic din el. Dar un calugar de la manastirea Neamt a descoperit in anii a€™30 in poiana unde fusese candva micul loc monahal piciorul Sfintei Mese din altar. Mai presus de toate insa, o candela inca ardea acolo dupa mai bine de 100 de ani!


SEMNE. Considerand acestea drept semne dumnezeiesti, parintele Gamaliil s-a apucat de rezidirea vechiului schit, lucru care a incetat insa in 1937. Venirea comunistilor a adus a doua paragina. Un tractorist a incercat sa traga cu lama plugului de Masa Altarului dar n-a reusit. Chiar a si murit. Locul a fost devastat, mai putin Masa. In 1996, a inceput reconstruirea, iar noul hram este Sfantul Mucenic Mina. De la sfintire, in fiecare zi se citeste aici acatistul Sfantului, fapt care ii atrage pe foarte multi credinciosi la slujbe. La schitul din Riosiori se afla intr-o racla particele din moastele Sfintilor Mina, Vasile, Gheorghe, Haralambie, Florian, Glicherie, Modest si Ermoghen. Tot aici este o particica din Lemnul Sfintei Cruci, precum si la Acoperamantul Sfantului Mina, adus chiar din Egipt.


IN TARÃ…. Insa mai sunt multe lacasuri de cult in tara care il au ca ocrotitor si patron spiritual pe Sfantul Mina. De pilda in Piatra-Neamt se gaseste Biserica "Sfantul Mucenic Mina", ridicata la initiativa Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, pe cand era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Tot in judetul Neamt se afla si doua schituri care il au ca ocrotitor pe Sfantul Mina, dintre care unul la Dumbrava si apartine de Manastirea Sihastria. In cinstea Sfantului Mina a mai fost ridicat un schit al Manastirei Nechit. In tezaurul Catedralei Mitropolitane din Iasi, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se gasesc fragmente din 32 de sfinti (apostoli, martiri si cuviosi), printre acestea aflandu-se si o bucata din moastele Sfantului Mare Mucenic Mina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.