Analistii economici considera depozitul bancar cea mai sigura optiune
Brokerii sustin ideea de investitie la BursaIn contextul actual al economiei romanesti, dar tinand cont si de turbulentele de pe pietele externe, romanul de rand ar trebui sa-
Analistii economici considera depozitul bancar cea mai sigura optiune
Brokerii sustin ideea de investitie la BursaIn contextul actual al economiei romanesti, dar tinand cont si de turbulentele de pe pietele externe, romanul de rand ar trebui sa-si orienteze investitiile spre sectoare mai sigure, plasandu-si banii in depozite bancare in lei sau in actiuni cu lichiditate ridicata la Bursa.
"Este greu de spus, intrucat, in conditii din acestea de tensiune, investitorul de rand este 'prajit>>. Eu as investi 15-20% din activele detinute in piata de capital, in actiuni cu lichiditate foarte ridicata, gen blue-chips, pentru ca sunt convins ca si-ar reveni, iar restul de 80-85% in depozite, depozite in lei, mai ales daca sunt pe mai multi ani. Eu cred in continuare in aprecierea leului pe termen mediu si lung", a declarat pentru Curierul National economistul Bogdan Baltazar. Totodata, acesta a aratat ca "daca e vorba de mai multi bani, de o avere de cateva milioane de euro", o investitie profitabila ar fi in terenuri agricole prin asocierea cu alti investitori, deoarece agricultura Romaniei este de mare potential, iar strainii vor deveni interesati la un moment dat de acest sector.
De aceeasi parere este si Eugen Radulescu, fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni, care crede ca "pentru moment nu prea exista optiuni castigatoare, cel putin pe termen scurt nu vad in ce ar putea micii investitori sa isi bage banii. Dobanzile sunt mici, piata de capital nu mai are intrari, este nesigura, la fel ca si cea imobiliara", ne-a declarat Eugen Radulescu.
Totusi, acesta spune ca o ultima solutie ar fi depozitele la banca, insa nu i-ar sfatui pe investitori sa depuna in valuta, pentru ca deocamdata valuta inregistreaza destul de multe cresteri si scaderi.
Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, vine cu o alta recomandare pentru micii investitori, si anume "actiunile care urmeaza sa fie listate la Bursa, ma refer la cateva societati din domeniul energetic". Pentru micii investitori speculativi, Voinea recomanda asumarea unui risc in investitii in euro, pentru ca leul este inca supraapreciat."Nu as investi in imobiliar"Baltazar spune ca, desi nu e cazul micilor investitori, o investitie destul de riscanta este una realizata in zonele in care preturile sunt mari. "Nu as investi in imobiliar, cladiri de birouri, ale caror preturi sunt ridicate si sunt vulnerabile la ciclurile economice", a spus economistul. Voinea nu recomanda "sa se investeasca in fondurile de pensii facultative, pentru ca nu exista nicio garantie, asa cum nu exista nici pentru cele obligatorii".Interesul investitorilor straini va scadea in 2008Atat Radulescu, cat si Voinea spun ca interesul investitorilor romani pentru piata romaneasca in anul ce urmeaza va fi unul mai scazut, avand in vedere ca urmeaza un an electoral, inflatie in crestere si o instabilitate mai mare la nivel economic. "Este an electoral, ratingul de tara a scazut, bugetul guvernului este unul euforic si riscurile inflatiei si instabilitatii sunt mai mari. In plus, somajul este scazut si investitorul nu este interesat sa plateasca salarii care au crescut foarte mult, iar piata e rigida. Nu cred ca acesti factori sunt de natura sa atraga investitorii straini. Banii din strainatate nu vor mai veni atat de multi", a explicat Radulescu.
De asemenea, Voinea spune ca desi cresterea inflatiei si scaderea perspectivelor si ulterior a ratingului de tara in viitorul apropiat nu ar trebui sa afecteze investitorii directi, "fiind an electoral, e normal ca acestia sa devina prudenti". Pe de alta parte, economistul Baltazar spune ca pe termen mediu Romania va ramane o tara interesanta pentru investitorii straini. "Romania va ramane, fara indoiala, o tara interesanta pentru investitorii straini, cel putin inca 5-6 ani. Romania are inca foarte multe active subevaluate.
Mai e inca mult loc pe piata de capital, piata monetara, piata imobiliara si, cel mai important, pe piata terenurilor agricole - aceasta este noua frontiera si un potential principal al tarii noastre", a spus Baltazar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.