Militar, pustnic, mucenicVeridicitatea unor amanunte din viata Sfantului Mina nu poate fi confirmata. Insa sunt de necontestat moartea sa martirica si viata ascetica si curata pe care a dus-o.


La inceputul secolului al V-lea, unui pa
Militar, pustnic, mucenicVeridicitatea unor amanunte din viata Sfantului Mina nu poate fi confirmata. Insa sunt de necontestat moartea sa martirica si viata ascetica si curata pe care a dus-o.


La inceputul secolului al V-lea, unui pastor i s-a descoperit locul mormantului Sfantului Mina. El a vazut cum unul din mieii bolnavi de raie a intrat in apa, apoi s-a culcat pe pamant si s-a vindecat imediat. Vazand minunea, pastorul a uns cu tina toate oile bolnave si acestea au fost vindecate. Raspandindu-se vestea, au venit numerosi bolnavi, tamaduindu-se de orice boala. Intre acestia s-a aflat si fiica imparatului Zenon, care a fost vindecata de lepra. Sfantul Mina i s-a aratat in vis, spunandu-i ca in acel loc se afla inmormantat trupul sau. In semn de recunostinta, imparatul a construit o frumoasa biserica, in care a asezat racla Sfantului. In jurul bisericii a construit mai multe cladiri, incat in scurt timp a aparut un nou oras, numit Abu Mena, in Desertul Mariout din Egipt.


FAMILIA. Se stie ca Sfantul Mina s-a nascut in Egipt, dar nu se poate preciza cu exactitate data nasterii. Unii au propus anul 285. Cu siguranta s-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea. Si locul nasterii este cunoscut, Niceous (Nakiyos), in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. Parintii Sfantului Mina erau crestini de origine nobila, dar nu aveau copii. Tatal, Eudoxius, era guvernator. Mama sa se numea Eufimia. Sinaxarul Bisericii Copte spune ca tatal sau era foarte iubit, ceea ce a atras invidia fratelui sau. Acesta a obtinut din partea imparatului mutarea lui Eudoxius in provincia Afrakya (probabil Africa). Aici, mama sa Eufimia a continuat sa se roage lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil. In timp ce participa la sarbatoarea Maicii Domnului (probabil Adormirea), rugandu-se in fata unei icoane a Fecioarei Maria, a auzit o voce spunand "Amin", "Asa sa fie!". Cateva luni mai tarziu, Eufimia a nascut un baiat, pe care l-au botezat "Mina", in amintirea cuvantului auzit inaintea icoanei.


MILITAR. Mina a ramas orfan de ambii parinti la o varsta frageda. Tatal a murit cand avea 11 ani, iar mama cand a implinit 14 ani. A intrat in armata imperiala, in timpul tribunului Firmilian. Datorita originii nobile si reputatiei tatalui sau, lui Mina i s-a incredintat un rang inalt. In armata s-a distins prin eroismul sau. Mina insa nu a abandonat credinta sa, comportandu-se ca un adevarat crestin. Cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, la 23 februarie 303, Mina a parasit armata, aflata atunci in Turcia. Nu putea lua parte la masacrarea celor de o credinta cu el.


CUNUNI. S-a retras in desert, dedicandu-se vietii sihastresti. Nu se stie cat timp a stat in singuratate. Traditia spune ca a inaintat atat de mult in viata ascetica, incat a fost inzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. Mina a avut si o revelatie dumnezeiasca: a vazut ingeri asezand cununi stralucitoare pe capul mucenicilor. Dorindu-si o astfel de cununa, a auzit o voce din cer care l-a binecuvantat, caci avea sa primeasca nu una, ci trei cununi: una pentru castitatea vietii sale, una pentru ascetismul sau si una pentru moartea martirica pe care avea sa o primeasca.


MARTIRIUL. Mina a parasit desertul si a venit in cel mai apropiat oras, Cotyaeum (azi Kütahya). Era ajunul unei mari sarbatori. El a marturisit fara ezitare ca este crestin in fata multimii adunate in circ pentru a celebra sarbatoarea pagana. A fost luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Trebuia sa aleaga intre martiriu si apostazie (lepadarea de credinta). Mina a indurat neclintit toate torturile si in cele din urma i s-a taiat capul. Nu se cunoaste cu exactitate anul martiriului sau. Unii cercetatori inclina spre anul 303/304, altii spre 309. Exemplul curajos oferit de Mina a dat curaj crestinilor, dar si multor pagani, care s-au convertit si au suferit la randul lor aceeasi moarte ca el.




285 este anul in care se crede ca s-a nascut cel care avea sa devina Marele Mucenic Mina. Cercetatorii nu sunt insa toti de acord cu acest an, dar nu poate fi mult departe de acest an nasterea sfantului, intrucat se stie ca a murit tanar. Cu siguranta insa a trait in a doua jumatate a secolului al III-lea, iar la inceputul celui urmator, in 303/309, a fost martirizat. Nici acest an nu este stiut cu precizie, insemnarile de atunci nefiind atat de multe si nici atat de riguroase.


641 este anul in care arabii au cucerit Egiptul, iar orasul de origine al Sfantului Mina a fost ruinat. In 1905, arheologii au descoperit vestigiile vechiului oras. patriarhul copt Chiril al VI-lea al Alexandriei a reinviat cultul Sfantului Mina, construindu-i o manastire, Abu Mena, in apropiere de vechiul loc. Moastele au fost asezate acolo, iar de atunci a devenit un mare loc de atractie atat pentru turisti, cat si pentru pelerinii credinciosi.


826 este anul in care s-a nascut la Constantinopol Sfantul Teodor, pomenit in aceeasi zi cu Sfantul Mina. A trait in vremea lui Constantin Copronim (741-775), din parinti dreptcredinciosi. Calugarindu-se si devenind preot, Teodor, impreuna cu patriarhul Tarasie, l-a certat cu indrazneala pe imparat pentru ca s-a despartit de sotia lui si s-a casatorit cu alta. A fost surghiunit si pedepsit cu batai aspre. Imparatul Mihail Gangavul (820-829) l-a chemat din exil, dupa care Sfantul Teodor a trait linistit pana la 68 de ani, murind la 11 noiembrie.


24 noiembrie este data la care crestinii romano-catolici il serbeaza pe Sfantul Mare Mucenic Mina, in timp ce ortodocsii au adoptat ca zi de serbare a lui 11 noiembrie. Reputatul bizantinolog H. Delehaye a demonstrat ca Mina de Mariout, Mina din Cotiani si Mina din Constantinopol (supranumit Kallikelados) sunt una si acceasi persoana.


1886 este anul in care s-a adus la Iasi, la biserica cu hramul Sfantul Andrei, icoana facatoare de minuni a Sfantului Mare Mucenic Mina, prilej cu care i s-a dat lacasului al doilea hram, la 11 noimebrie, de ziua martiriului lui Hristos. Este una dintre cele mai cautate biserici din Moldova de oameni din toate colturile tarii pentru a se ruga la icoana facatoare de minuni. Miracolele nu inceteaza sa se implineasca aici, Sfantul fiind, dupa cum se stie, "grabnic ajutator". 
a€¢ O viata plina de har, pe calea dreptei credinte a— Ce mai aduce sfantul inapoi a— I se roaga si taranul, si decanul a— Abu Mena, cinstit si de musulmani a— O lumina descoperita in poiana a— Acatistul Sfantului Mare Mucenic a— Mina Ziua talharilor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.