Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu exista televiziuni favorite pentru castigarea drepturilor TV a meciurilor echipei nationale a Romaniei.

"Ceea ce ma intereseaza este ca pe langa echipa nationala sa promovam si celelalte echipe nationale. Ši de aceea e normal ca o televiune cu cat mai multe televiziuni are un avantaj. Dar asta nu inseamna ca a si castigat. Sunt doua lucruri distincte, doua lucruri total diferite si cred ca e foarte important sa stii ca un meci al echipei nationale face audienta la orice post de televiziune. Dar sunt zeci, sute de emisiuni, de stiri, care pot sa promoveze si mai bine echipa nationala de seniori si celelalte echipe nationale. Vreau sa va asigur inca o data de corectitudinea in ceea ce priveste drepturile TV", a.spus Lupescu

Intrebat ce va alege FRF intre o promovare mai buna a tuturor echipelor nationale si o oferta financiara substantiala, Lupescu a raspuns: "Oferta financiara si promovarea trebuie sa fie cat de cat apropiate".

Lupescu sustine ca FRF este o institutie privata care nu este obligata sa organizeze vreo licitatie pentru vanzarea drepturilor de televizare a partidelor echipei nationale.

"Federatia este o institutie privata, noi nu suntem obligati sa facem nicio licitatie. Noi am  incercat sa facem acest lucru cat se poate de transparent. Noi am facut aceasta cerere de oferta, nu licitatie, datorita pietei care s-a dezvoltat in Romania. Daca am fi vrut sa dam cuiva, puteam s-o facem de mult. Puteam sa chemam pe oricine la noi la federatie, sa semnam si cu asta basta. Dar, dimpotriva, am fost cat se poate de deschisi. Ma intereseaza ca din aceasta concurenta care este pe piata, noi sa obtinem ce e mai bun pentru echipele nationale. Sigur ca echipa nationala de seniori este principala, dar noi vrem ca langa ea sa iasa in relief si futsalul si echipa de tineret si fotbalul feminin", a precizat Lupescu.

Directorul general al FRF s-a aratat deranjat de faptul ca revista pe care o detine in proprietate, Sport Magazin, a fost implicata eronat in acordarea drepturilor TV ale partidelor primei reprezentative.

"S-a spus cum ca revista Sport Magazin, deci afacerea mea personala, este implicata. Ca as fi vandut-o nu stiu carui trust. Sunt numai tampenii. Spun inca o data, nu imi vand revista. Nu am de ce sa vand o afacere care merge foarte bine. Noi am incerca sa facem acest gen de oferte pentru ca este foarte importanta si promovarea echipelor nationale. Principiul care sta la baza acordarii drepturilor TV este cel finaciar, dar nu voi folosi echipa nationala de seniori pentru cresterea audientei unui post TV. Ci voi face ca audienta unui post TV sa-mi creasca mie valorile echipelor nationale", a afirmat oficialul federatiei.

Conform spuselor lui Ionut Lupescu, FRF incearca sa respecte normele aplicate in Europa, in ceea ce priveste acordarea drepturilor TV: "Ši anume sa facem pachete, sa nu vindem pe mai mult de 2-3 ani, iar acoperirea nationala a posturilor sa aiba minim 70 la suta, daca nu ma insel. Ši, bineinteles, ca meciurile echipei nationale sa fie difuzate cu acces liber. Sa nu difuzeze in pay-per-view, e logic. Niciodata, cat timp voi fi aici, nu voi da meciurile nationalei decat in acces liber, sa fie pentru toata lumea".

Directorul general al FRF spune ca scopul federatiei este de a avea in 2010 toate drepturile TV asupra meciurilor echipei nationale, atat pe cele acordate pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate.

"Cand am venit eu la federatie aici nu existau drepturile. Toate contactele erau facut dinainte si pe termene foarte lungi. Anul acesta se termina drepturile pentru echipa nationala. Iar in 2009 se termina drepturile internationale asupra meciurilor jucate pe teritoriul Romaniei, dar vandute in afara. Ši ideea este de a avea la 1 ianuarie 2010 toate aceste drepturi in mana noastra, si nationale si internationale. Ca si la cluburi, si la noi banii cei mai muti vin de la televiziuni. Ši atunci am incercat in ultima perioada care este valoarea reala a preturilor pe care le platesc televiziunile echipelor nationale in Europa. Ši dupa doi ani am reusit sa aflu care sunt sumele si am ajuns la concluzia ca e mai bine ca drepturile sa le avem noi si sa nu le mai vindem niciunei agentii", a spus directorul general al FRF.

Ionut Lupescu a mentionat ca agentia Sport Evolution Group nu face altceva decat sa stranga si sa prezinte FRF ofertele primite de la televiziuni.

"Acum doi ani am fost aici cu domnul Cristian Iancu si v-am prezentat agentia. Ceea ce face aceasta agentie pentru noi este de a valorifica piata, de a face aceasta cerere de oferta. Va monitoriza toate ofertele si le va prezinta federatiei, iar apoi federatia va decide. In ultimii doi, pe partea de sponsorship, in care s-a facut foarte mult, agentia a fost platita numai pentru ceea ce a facut. Am vazut ca un baiat destept de la un canal de sport - il consider un baiat destept pentru ca altfel n-ar fi putut sa faca ceea ce a facut cu Liga si cu off-shore-ul din Cipru - vorbea despre lucrurile acestea", a mai afirmat Lupescu.

Intrebat daca de acordarea drepturilor TV se va ocupa doar Cristian Iancu, Lupescu a raspuns: "Nu, nu. Avem in 2010 mai multe posibilitati. Le putem da in continuare unei agentii straine sa le valorifice, putem sa le vindem noi meci cu meci sau putem sa le oferim unei televiziuni din Romania, adica sa le dam nu numai meciurile de pe teritoriul Romaniei ci si de pe alte teritorii, de unde vin iar bani foarte multi. Deci sunt trei variante si atunci prefer ca in 2010 sa am toate drepturile la mine in ograda".

Directorul general nu a dorit sa spuna cine se afla in spatele atacurilor din presa din ultimele zile, dar a adaugat ca le-a comunicat tuturor celor care au venit cu oferte acest lucru.

"Am tinut sa clarific lucrurile acestea pentru ca nu e normal. De ce atunci cand UEFA vine si prezinta caietul de sarcini nu spune nimeni nimic, iar cand facem noi acelasi lucru ca UEFA exista cineva care sa critice. Am discutat personal cu domnul Sarbu, cu domnul Sassu, cu doamna Voiculescu, cu domnul Vantu, cu cei de la Kanal D si le-am spus tuturor ca stiu cine sta in spatele acestor atacuri mizerabile care au fost in aceasta saptamana. Dar nu conteaza cine sta in spatele acestor atacuri", a precizat Lupescu.

In data de 29 octombrie, FRF a anuntat pe site-ul sau oficial ca drepturile TV pentru transmiterea meciurilor echipei nationale vor fi cedate prin procedura de achizitie. "Incepand de astazi, statiile TV interesate pot intra in posesia cererii de oferta, avand ca obiect achizitionarea pachetelor ce contin drepturi de transmisie a meciurilor de fotbal disputate de echipele nationale ale Romaniei prin intermediul televiziunilor. Termenul-limita de depunere a ofertelor este 15 noiembrie, ora 14.00", se preciza pe site-ul federatiei. Conducerea FRF sustine ca si-a propus cedarea drepturilor TV printr-o procedura transparenta. Procesul de organizare a procedurii de achizitie va fi administrat, din partea Federatiei Romane de Fotbal, de Sport Evolution Group, agentul exclusiv pentru activitatile de marketing ale FRF.
Mediafax