In ciuda masurilor bancii centrale, leul a pierdut 7 bani in opt zile si a atins minimul ultimelor opt luni.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat ieri un curs de 3,4099 lei/euro, valoare care reprezinta maximul ultimelor opt luni si jumatate. Moneda nationala a avut o evolutie negativa in ultimele opt zile, in ciuda majorarii dobinzii de politica monetara decise de Banca Nationala in sedinta din 31 octombrie (de la 7 la 7,5%). Este pentru prima data in ultimii doi ani cind majorarea dobinzii-cheie nu conduce la o apreciere a leului. „Stirea in sine a fost ca inflatia este in crestere. Este la 6% si va ramine acolo. Investitorii erau obisnuiti pina acum sa lucreze pe o marja inflatie/dobinda de 2-3%. Acum, aceasta marja s-a ingustat si leul va mai pierde fata de euro", a explicat analistul economic Liviu Voinea.

Ultimele doua majorari de dobinda (pe 9 februarie 2006 si pe 28 iunie 2006) au condus la o apreciere a monedei nationale. De aceasta data, decizia BNR a condus la o depreciere cu 7 bani a leului in decurs de opt zile. De altfel, cu exceptia zilei de 1 noiembrie (imediat dupa decizie), leul a pierdut in fiecare zi fata de euro. Astfel, in primele opt sedinte de dupa 9 februarie 2006, cind BNR a decis majorarea dobinzii cu 1% de la 7,5%, leul a cistigat mai mult de cinci bani, iar dupa majorarea cu 0,25% din 28 iunie 2006, moneda nationala s-a apreciat cu doi bani. Deprecierea din ultimele zile a leului este insa mai mica decit cea naturala. „Cred ca actiunile anumitor speculatori si interventiile Bancii Nationale au mai stopat din deprecierea leului. Fundamentele economice (n.r. - inflatie in crestere, deficit de cont curent mare) arata ca leul se va deprecia in continuare. Nu ar fi exclus sa treaca de pragul de 3,5 lei/euro", mai spune Liviu Voinea.

Actuala depreciere a monedei nationale este si efectul unui complex de imprejurari. Pe linga declaratia guvernatorului BNR, care spunea in urma cu doua saptamini ca „nu mai avem nevoie de un leu puternic", recenta reducere a prespectivei de tara din partea Standard&Poor’s a cintarit greu, provocind nu numai o depreciere a monedei, dar si scaderi importante ale actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Nu in ultimul rind, ca urmare a crizei provocate de situatia din Statele Unite ale Americii, aproape toate monedele din tarile emergente (forint, coroana ceha, zlot polonez) au inregistrat deprecieri, iar leul a reactionat ca atare. „Sentimentul de nesiguranta din climatul economic romanesc si din pietele emergente in general i-a determinat pe investitori sa deprecieze leul", a spus seful Departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu.

De la nivelul de 3,4100-3,4120 lei/euro din deschiderea sedintei de joi, leul s-a depreciat pina la 3,4150-3,4180 lei/euro, apoi si-a revenit spre 3,41 lei/euro, iar ulterior a pierdut din nou teren pina la 3,4000-3,4050 lei/euro. Cursul afisat ieri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,34%) fata de dolar, de la 2,3149 lei/dolar, cit era miercuri, la 2,3229 lei/dolar. BNR a afisat in prima parte a zilei de ieri o dobinda la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,28% pe an, fata de 7,31% pe an cit era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobinda a crescut usor la 7,84% pe an, de la 7,83% pe an cit era miercuri. Dobinzile interbancare locale la depozitele overnight in lei se mentin la 7,50-8% pe an, usor peste nivelul dobinzii de politica monetara, de 7,50% pe an.