Doamnelor preocupate de fenomenul ucigator al curentului: stati jos, luati un extraveral, puneti un batic in plus si ascultati-ma: nu exista asa ceva! Curentul, definit prin curgerea lenta a unui volum de aer in apropierea corpului dumneavoastra, nu are nici un efect paranormal. Termodinamica si medicina nu se intalnesc. Curentul nu are nici un efect demonstrabil asupra corpului uman - si, in afara fandacsiei noastre de Balcani, nici o alta natie de pe glob nu se lasa inspaimantata de o fereastra deschisa si-o usa lasata crapata.


E lunga introducerea, insa ne ajuta sa intelegem de ce intr-o tara in care lumea cade la pat in urma contactului cu aerul in miscare, de ce si-n tara asta a izbucnit scandalul cu alimentele modificate genetic. Pai unde vrei loc mai bun? Unde mai gasesti o mie de ceaiuri care fac treaba a doua-trei medicamente chiar mai ieftine? Unde se vand intaritoarele pentru ficat facute din ierburi pe care caii le pasc gratis, dar pe care noi dam o caruta de bani la magazinul naturist? Unde mai scoate lumea in strada moastele, sa ploua?


Bine, recunosc, la Bruxelles n-au moaste, insa si ei sunt contra OMG (adica organisme modificate genetic). Cu toate astea, as vrea sa atrag atentia fanilor curentului naturist ca exista pe lumea asta o multime de plante nemodificate genetic si care sigur ne ucid. Imi vin in minte matraguna si tutunul, dar precis mai sunt si altele. Exista o multime de substante perfect naturale care se ocupa tot cu asasinatul: veninul sarpelui sau norul de praf fierbinte generat de o eruptie vulcanica. Nici una n-are conservanti, E-uri sau modificari facute de vreun laborator pus pe profit. In acelasi timp sunt o multime de lucruri pe care oamenii le fac si care ne salveaza viata. O operatie de cancer e o treaba profund artificiala: daca ar fi lasata in voia naturii, tumora si-ar face treaba si ne-ar lichida. Ar fi o moarte corecta si ecologica, insa cumva, vrem sa traim si mergem la bisturiu.


Si-atunci, de ce sa ne batem cu o planta construita in laborator sa creasca mai multa paine pe exact acelasi metru patrat? De ce sa preferam soiul vechi, la radacina caruia trebuie sa turnam un ierbicid sigur cancerigen, soiului nou, care se descurca singur?
Stiu de ce, si stiti si dumneavoastra. Laboratorul. Nu stim ce se intampla acolo. Nu intelegem. Daca e vrajitorie? Daca ne trage curentul la gene? Daca, cumva, plantele astea ies noaptea din paine si ne strang de gat? Nu-i nimic: au la Plafar un ceai care sigur iti ia vanataile cu mana!