Presedintele pro-american Saakasvili acuza Kremlinul ca a organizat o lovitura de stat pe 7 noiembrie.Saakasvili este acuzat ca aplica selectiv legea pentru a-si izola opozantii Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a decretat joi stare de urgenta timp de 15 zile, pe intregul teritoriu al tarii, invocind ca a avut loc o tentativa de stat instrumentata de Kremlin. Decretul impune restrictii adunarilor, reuniunilor si manifestatiilor, precum si difuzarii de informatii. Doar televiziunea de stat va mai functiona. Decizia a fost luata joi, dupa ciocniri violente intre cei peste 10.000 de protestatari ai opozitiei si fortele de ordine. In jur de 500 de persoane au fost spitalizate in urma folosirii gloantelor de cauciuc si a gazelor lacrimogene.

Televiziunea nationala a difuzat joi o inregistrare care ii prezinta pe patru lideri ai opozitiei discutind cu persoane identificate ca oficiali rusi. „Georgia se confrunta cu tensiuni, iar oficiali de rang inalt ai serviciilor speciale ruse sint implicati. Unii dintre ei se afla in Georgia, altii la Moscova", a explicat Saakasvili. El a adaugat ca membri ai ambasadei ruse sint implicati in activitati de spionaj si trei dintre acestia, doi consilieri si o secretara, vor fi expulzati. Cei patru opozanti vor fi pusi si ei sub acuzare. Printre ei se afla si Konstantin Gamsahurdia, fiul primului presedinte georgian, debarcat in urma unei violente lovituri de stat in 1992.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca acuzele aduse Rusiei de catre Saakasvili sint o „farsa" si a condamnat „isteria antirusa din Georgia". SUA si-au exprimat „preocuparea" fata de criza din Georgia si au precizat ca „vor continua sa supravegheze situatia". NATO considera ca masurile din Georgia sint neconforme cu valorile Aliantei.

Dupa decretarea starii de urgenta, militari mascati au intrat in sediul televiziunii Imedi. Angajatii au declarat pentru agentia americana Bloomberg ca au fost amenintati cu armele si li s-au confiscat telefoanele mobile. Imedi a fost infiintata de miliardarul Badri Patarkatisvili, care si-a declarat, in octombrie, sprijinul pentru opozitia georgiana. La scurt timp, compania americana News Corp., controlata de Rupert Murdoch, a preluat controlul televiziunii. Protestele din Georgia au izbucnit dupa arestarea lui Irakli Okruasvili, fost ministru al Apararii, care il acuzase pe presedintele Saakasvili de crime politice. El a fost eliberat dupa ce a retractat acuzele, iar acum se afla in Germania.Prins intre Rusia si SUA Presedintele Mihail Saakasvili, educat in SUA, a ajuns la putere in urma „revolutiei trandafirilor" din 2005, inlocuindu-l pe Eduard Sevardnandze. Profitind de faptul ca Georgia este o placa turnanta pentru transportul hidrocarburilor caspice catre Europa, Saakasvili doreste sa-si integreze tara in NATO si UE. El militeaza pentru retragerea trupelor ruse din republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud si a expulzat, in 2006, mai multi diplomati rusi acuzati de spionaj. Comunicatiile terestre si aeriene si relatiile comerciale cu Rusia sint intrerupte.