Gazprom este interesat de  achizitionarea pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, atunci cand compania va fi scoasa la privatizare, se specifica intr-un  comunicat al firmei Lowe Public Relations, transmis din partea Ministerului ru
Gazprom este interesat de achizitionarea pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, atunci cand compania va fi scoasa la privatizare, se specifica intr-un comunicat al firmei Lowe Public Relations, transmis din partea Ministerului rus al Tehnologiei Informatice si Comunicatiilor.
"Gazprom intentioneaza sa participe la apropiata privatizare a companiei Romgaz, de extractie a gazelor", se spune in comunicat.
Comunicatul a fost transmis jurnalistilor prezenti la o conferinta de presa organizata, ieri, la sediul Ministerului Economiei si Finantelor, cu ocazia unei intalniri intre mai multi oficiali romani si rusi.
Lowe Public Relations a anuntat ca Ministerul rus al Comunicatiilor "este perfect constient ca Romgaz nu este in planurile de privatizare, dar isi anunta interesul daca acest lucru se va realiza vreodata".
Totodata, Ministerul Economiei si Finantelor a aratat ulterior ca privatizarea Romgaz "nu este o prioritate pentru minister", iar politica institutiei cu privire la compania din Medias este inclusa in strategia energetica nationala, aprobata de Guvern in septembrie.
In cele doua reactii semnatarii arata ca nici Ministerul Economiei nici Romgaz nu au fost consultati la elaborarea comunicatului privind interesul Gazprom pentru Romgaz.
Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat, la sfarsitul lunii septembrie, dupa o sedinta a CSAT, ca "este bine" ca statul sa pastreze pachetul majoritar de actiuni la o serie de companii din sectorul energetic, pe care seful statului le considera strategice, printre acestea figurand si Romgaz.
In luna iunie, premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca Romgaz si companiile din sectorul energetic inca neprivatizate isi vor extinde investitiile catre tarile din regiune, pentru a creste in valoare si a fi vandute ulterior pe o suma mai mare decat pretul care s-ar obtine in prezent.
Reprezentantii Romgaz si cei ai Gazprom discuta de cativa ani mai multe proiecte de investitii, printre care construirea unui depozit de gaze la Margineni-Roman si extinderea retelei de tranzit a gazelor rusesti prin Romania, insa pana in prezent nu s-a ajuns la niciun acord. Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai mari depozite. Compania extrage anual peste sase miliarde metri cubi de gaze naturale, asigurand aproximativ jumatate din productia interna, celalalt mare producator fiind Petrom.
Romgaz a inregistrat in primele opt luni ale anului o cifra de afaceri de 2,05 miliarde lei (626 milioane euro), in crestere cu 6,6% fata de perioada similara din 2006, insa profitul net a scazut cu 13%, de la 318 milioane lei la 275 milioane lei (83,9 milioane euro).
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze la nivel mondial, a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 217 miliarde ruble (8,7 miliarde dolari), in urcare cu 14% fata de perioada similara din 2006, si venituri de 612 miliarde ruble (24,27 miliarde dolari), in crestere cu 4,4%, ambele rezultate fiind peste asteptari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.