Ieri, la Teatrul National I. L. Caragiale din Bucuresti, s-a jucat piesa "With a little help from my friends" (Cu un mic ajutor de la prieteni), in regia lui Radu Apostol, dupa scenografia Alinei Herescu.

Patru adolescenti pleaca la mare, desi parintii ii cred la munte. Virgina sfioasa Ada (Andreea Boboc), "nehotarata" Ruxandra (Olimpia Melinte), tocilarul Radu (Cosmin Panaite), si politistul (Corneliu Laur) se gasesc in situatia in care Andi le Andi  (Vlad Volf) le cere sa-l "lichideze". Acela care va trage asul de pica, il va "elimina". "Vreau sa mor, dar nu vreau sa ma sinucid", decide Andi.  De ce? Pentru ca sinuciderea este «pacat». In plus, de asta exista prietenii". Exuberanta de elemente noi (fiecare iubeste pe cineva, dar nimanui nu-i este impartasita iubirea) ii converteste la asumarea unei conditii existentiale proprii, destul de originale. Raiul nu este pentru ei decat "iarba" plus tequila, a trage cu pistolul se invata de pe Google, iar moftul ("mi s-a pus pata") devine motorul tuturor decizilor.

Intamplarile sunt asistate de piese musicale de la Beatles, Vama Veche sau Parazitii, dar acestea sunt interpretate cu alte texte decat cele originale de catre personaje. Contrastul dintre valori (pop vs. manele), globalizarea valorilor (totul se invata din filme), fictiunea si simbolistica dau piesei originalitate de-a dreptul suverana. Aparenta superficialitate a personajelor nu este decat conturul unei sublime superficialitati.
Ionut Raduica