Aproape jumatate dintre euroobservatori au omis sa treaca in declaratiile de avere pe 2006 sumele primite ca diurna in calitate de observatori la Parlamentul European (PE). Din cei 35 de senatori si deputati care au calcat la Bruxelles, doar 13 si-au
Aproape jumatate dintre euroobservatori au omis sa treaca in declaratiile de avere pe 2006 sumele primite ca diurna in calitate de observatori la Parlamentul European (PE). Din cei 35 de senatori si deputati care au calcat la Bruxelles, doar 13 si-au trecut diurna in declaratii, iar cinci nu au avut de ce sa faca acest lucru deoarece nu au fost in cursul lui 2006 la Parlamentul European (Eduard Hellving - PC, Vergil Serbu - PNL, Cristian Stanescu - PRM, Tiberiu Barbuletiu - PNL, Rovana Plumb - PSD). Parlamentarii sustin, insa, ca nu au obligatia de a mentiona sumele incasate, pe motiv ca nu sunt sursa de imbogatire. Cei care au mentionat, insa, acest lucru au facut-o in spiritul transparentei, ne-au declarat unii dintre ei. In calitate de europarlamentari vor avea obligatia sa o faca, pentru ca atunci va fi vorba de salariu.
Sumele primite de parlamentarii romani difera insa de la caz la caz. Daca Roberta Anastase (PD) a declarat aproximativ 23.000 de euro, Ioan Mircea Pascu (PSD) a scris o cifra de 30.000 de euro, iar Radu Podgorean (PSD) de 35.000 de euro. La Petre Popeanga (PRM) si Adrian Severin apare suma de 38.000 de euro, iar la Vasile Dancu (PSD) - apare doar cifra de 6000. Adina Valean (PNL) a declarat si ea 6000 euro. In schimb, la Daciana Sarbu (PSD) este trecuta doar suma de 274 de euro pe zi, fara precizarea perioadei in care a fost plecata. Alti cinci europarlamentari care au binevoit sa stipuleze ca au aceasta calitate, fara a preciza si suma de care au beneficiat sunt: Silvia Ciornei (PC), Ovidiu Victor Gant (minoritati), Konya Hamar-Sandor (UDMR), Dan Mihalache (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD) - fara precizarea cifrelor. Un caz interesant il reprezinta deputatul PNL Mircea Cosea care nu are declaratie de avere pe 2006. Printre fostii euroobservatori, actualmente europarlamentari care nu au binevoit sa faca mentiuni in acest sens, se numara: Alexandru Athanasiu (PSD) (foto), Corina Cretu (PSD), Eugen Mihaescu (PRM), Moisuc Viorica (PRM), Maria Petre (PD), Karoly Szabo (UDMR), Radu Tarle (independent, fost PD), Alexandru Mortun (PNL), Adriana Ticau (PSD). Intr-o situatie similara se afla si Daniela Buruiana (PRM), Cristian Busoi (PNL), Gabriela Cretu (PSD), Titu Corlatean (PSD), Monica Iacob-Ritzi (PD), Kelemen Atilla (UDMR), Marian Jean Marinescu (PD) si Horia Toma (PNL) .
Declaratii de avere conform ANI, pana la 25 noiembrie
Parlamentarii nu s-au inghesuit sa-si reinnoiasca declaratiile de avere si de interese, desi termenul limita expira la 25 noiembrie. Chiar daca Legea ANI ii obliga pe senatori si pe deputati ca pana la aceasta data sa-si reactualizeze declaratiile de avere, alesii sunt in urma cu mult la acest capitol. Doar cativa dintre ei le-au reinnoit in lunile septembrie 2007, cele mai recente insemnari in acest sens fiind cele ale liberalului Horia Uioreanu si Grosaru Mircea, reprezentant al minoritatilor nationale. Din totalul de 343 de senatori si deputati doar 197 au afisate pe site declaratiile din 2007. Doisprezece senatori si deputati nu si-au mai reactualizat declaratiile din 2005. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.