Aditivul alimentar E 635 (Disodiu 5a€™-ribonucleotide) are rolul de a potenta gustul produselor in care este adaugat. Numai ca avantajul este doar de partea producatorilor, pentru ca cei care vor consuma in exces produse care au in compozitie E 635 vor avea de suferit.

Este aditivul care provoaca cel mai rapid si mai frecvent urticarii, unele ajungand in stadii foarte grave. O cantitate mare de disodiu 5a€™-ribonucleotide poate declansa eczeme in doar 30 de ore de la ingestie. Gravitatea acestora depinde si de sensibilitatea consumatorului.


COMBINATII. Toxicitatea lui E 635 este data si de faptul ca a fost realizat din alti doi aditivi alimentari: E 626 (acid guanilic) si E 630 (acid inozinic), care la randul lor au efecte nocive asupra sanatatii. Din aceasta cauza, disodiu 5a€™-ribonucleotide nu ar trebui sa se gaseasca in alimente destinate sugarilor. In schimb, este folosit din plin pentru chipsuri (mai ales sortimentele cu diverse arome), supe la plic sau in produsele de patiserie semipreparate.  


INTERDICTIE. Persoanele carora religia sau dieta le interzice consumul de carne ar trebui sa stie ca in mod obisnuit E 635 este extras din carne sau peste, ca atare produsele ce il contin le sunt interzise. Si astmaticii ar trebui sa se fereasca de disodiu 5a€™-ribonucleotide, pentru ca le va inteti crizele. E 635 le este interzis si suferinzilor de guta. Australienii au fost singurii care au luat masuri impotriva acestui aditiv atat de periculos, interzicandu-l.