FRAUDA. Directia Nationala Anticoruptie si-a dorit solutionarea dosarului in care fostul vicepremier Gheorghe Copos este acuzat de evaziune fiscala, alaturi de Gilio Giuzepe Roza, dupa cum reiese din motivarea judecatorilor Inaltei Curti de Cas

FRAUDA. Directia Nationala Anticoruptie si-a dorit solutionarea dosarului in care fostul vicepremier Gheorghe Copos este acuzat de evaziune fiscala, alaturi de Gilio Giuzepe Roza, dupa cum reiese din motivarea judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie la decizia de restituire a dosarului Loteria pentru refacerea urmaririi penale. Judecatorii constata o activitate infractionala complexa legata de acest dosar, dar, in ciuda acestui fapt,"acuzarea se rezuma doar la infractiunea de evaziune fiscala, ca infractiune scop, lasand la o parte activitatile care au initiat mecanismul de fraudare a bugetului de stat".


MOTIVARE. a€žInstanta de judecata a fost sesizata cu un cliseu singular din activitatea infractionala, selectat si interpretat astfel incat la momentul inceperii urmaririi penale, Directia Nationala Anticoruptie sa-si poata justifica arogarea competentei in raport cu alte organe de urmarire penala", scriu judecatorii in motivare. Mai mult, in document se mai arata ca a€ždupa prezentarea, in succesiune, a normelor de procedura penala ce delimiteaza competenta DNA de competenta celorlalte organe de urmarire penala, este lesne de sesizat preocuparea DNA de a-si aroga cu orice pret competenta cauzala".


RESTITUIRE.ICCJ a decis, pe 22 octombrie, restituirea dosarului Loteria, in care este acuzat fostul vicepremier George Copos, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru refacerea urmaririi penale, dupa ce au admis exceptia nulitatii urmaririi penale ridicata de avocatii acestuia care au sustinut necompetenta DNA pentru efectuarea urmaririi penale in dosarul Loteria. Decizia ICCJ a fost atacata, insa, cu recurs de procurorii DNA. La 8 octombrie, avocatii omului de afaceri George Copos au cerut restituirea dosarului Loteria pentru refacere, considerand ca DNA nu ar fi fost competenta pentru efectuarea urmaririi penale, deoarece prejudiciul in acest dosar este sub un milion de euro, ceea ce atrage competenta procurorilor DIICOT.


TERTIPURI. Conform avocatilor, procurorii DNA au stabilit artificial un prejudiciu de 39 de miliarde de lei - echivalentul a un milion de euro - pentru a-si atrage competenta in efectuarea urmaririi penale. Gheorghe Diaconescu, unul dintre avocatii lui George Copos, a explicat ca partea responsabila civilmente, SC Rom Tur, a achitat o parte din impozitul datorat Ana Electonic, lucru ce nu a mai fost luat in calcul de procurorii DNA. Procurorul de sedinta a cerut respingerea exceptiei avocatilor legata de competenta DNA si a spus ca pe tot parcursul urmaririi penale calculul prejudiciului a fost corect. Procesul privind dosarul Loteria a fost suspendat de magistratii ICCJ pe 15 februarie, pentru a trimite cauza la Curtea Constitutionala. La sfarsitul lunii iunie, Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate ridicata de unul dintre inculpati, Gilio Giuzepe Roza, cu privire la articolul 13, aliniatul 1, din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 43/2002 privind DNA, care stabileste competenta Directiei in privinta infractiunilor de evaziune fiscala ce depasesc un milion de euro.


ACUZATI. Procurorii anticoruptie au dispus, la 6 iunie 2006, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a lui George Copos, acuzat de savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prin care a prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro, in urma unor tranzactii realizate cu Compania Nationala Loteria Romana. In dosar, alaturi de Copos, au mai fost trimisi in judecata Roza Gilio Giuzepe, cetatean roman, actionar la societatile Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic director la Rom Tour GM Impex SRL, membru fondator al Fundatiei a€žProRapid", si Ioan Ratiu Stelian, administrator la Transilvania International SRL. Intre timp, prima firma a lui George Copos, Ana Electronic a fost declarata in faliment de patronul Rapidului.


COMPLICI. De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata pentru complicitate la evaziune fiscala a inculpatilor Nicolae Cristea, fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Loteria Romana, membru fondator al Fundatiei a€žProRapid", si a lui Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la Euroest Invest SRL. Loteria Romana a achizitionat din surse proprii, in 2004, din reteaua Ana Electronic, 38 de spatii comerciale, cu suprafata totala de 6.786 de metri patrati, in valoare de 5,1 milioane euro, respectiv 746 de euro/metrul patrat. Compania a mentionat ca, incepand cu 18 aprilie 2005, la solicitarea DNA, a pus la dispozitie documentele care au stat la baza incheierii acestor contracte in vederea probarii ca tranzactiile s-au efectuat respectand cerintele legale in materie, lucru adus la cunostinta presei de Loteria Romana printr-un comunicat din 16 mai 2005.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.