Pretul terenurilor din capitala depaseste bugetul unor constructoriDezvoltatorii imobiliari se orienteaza catre constructia de ansambluri rezidentiale de blocuri in comunele limitrofe Bucurestiului datorita preturilor terenurilor care au avut o ascensiune semnificativa in ultimii ani, au declarat analistii imobiliari, citati de NewsIn.
Orientarea dezvoltatorilor spre zonele limitrofe se va produce si din cauza numarului tot mai scazut al terenurilor cu suprafete mari din interiorul orasului.
Potrivit analistilor, nu numai ca terenurile mari, pretabile pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale sunt in numar foarte mic, dar pretul celor care au mai ramas depaseste bugetul multor dezvoltatori. Acestia mai spun ca, tinand cont si de extinderea Capitalei prin proiectul Zona Metropolitana, preturile terenurilor din zonele limitrofe vor creste constant, mult mai rapid decat cele din interiorul orasului, unde preturile incep usor sa se echilibreze.
"Pe segmentul tranzactiilor cu terenuri din apropierea Capitalei, investitiile au crescut, datorita randamentului ridicat oferit de acestea in ultimii 2-3 ani. Chiar daca de cele mai multe ori, cei care investesc in terenuri sunt nevoiti sa faca o serie intreaga de demersuri pentru dezvoltarea zonei, care implica investitii substantiale in urbanism, utilitati si chiar strazi, avantajele pe care le ofera aceste zone primeaza. Amintim pretul inca accesibil al terenurilor din aceste zone, suprafete disponibile foarte generoase care ii permit unui dezvoltator ca, pe langa locuintele propriu-zise, sa amenajeze si spatii de relaxare si entertainment", a declarat Partner Manager al companiei imobiliare EuroMetropola, Monica Marin.Trebuie dezvoltate si reabilitate caile de legatura cu BucurestiulReprezentantii companiei Cushman & Wakefiled Activ Consulting sunt de parere ca ansamblurile rezidentiale din zonele limitrofe Bucurestiului sunt binevenite, in masura in care ofera o infrastructura interna adecvata, acces la utilitati si servicii, necesare unui nivel decent de confort. "Valoarea adaugata o aduc si alte facilitati, care tin exclusiv de locatia noilor ansambluri: spatii verzi vaste si zone de recreere, spatii comerciale, gradinite cluburi de fitness si sanatate etc. Foarte important este si accesul catre Bucuresti, care este destul de anevoios. In acest sens, ar fi binevenite reabilitarea si imbunatatirea atat a soselelor care conecteaza Bucurestiul cu zonele in care se dezvolta aceste ansambluri rezidentiale, cat si a bulevardelor care asigura continuitatea accesului in interiorul orasului", a spus seful departamentului rezidential al companiei Cushman & Wakefiled Activ Consulting, Ciprian Trandafirescu.
Directorul departamentului de vanzari rezidentiale al Regatta, Robert Teodorescu, este de parere ca avand in vedere aglomeratia din centrul Bucurestiului si din cartiere, comunele din jurul Capitalei incep sa reprezinte o alternativa viabila pentru dezvoltatori. "Cele mai apropiate si cele mai cautate localitati sunt Corbeanca, Mogosoaia, Snagov, Peris, Ghencea si Branesti, iar preturile in general se estimeaza ca vor creste in urmatorii 2-5 ani", a spus Teodorescu.Zona de nord: cea mai interesanta pentru dezvoltatoriPotrivit analistilor imobiliari, zona de nord inregistreaza cel mai inalt grad de interes din directia investitorilor.
In Baneasa si in Pipera preturile pornesc de la 250 euro si ajung pana la 1.400 de euro. Alte zone de interes in nord sunt Otopeni, Snagov, Corbeanca, Balotesti, Buftea, Chitila, Tamas, Gulia. In Gulia terenurile costa acum intre 25 si 45 de euro, dar, tinand cont ca aici se vor construi cinci proiecte rezidentiale de aproximativ 100 milioane de euro, este cert ca preturile vor creste in scurt timp.
"Dezvoltatorii se orienteaza deja si spre sud, intuind potentialul care se afla in zona comunelor limitrofe Capitalei aflate imediat dupa linia de centura, astfel incat s-au demarat deja proiecte de ansambluri de blocuri si vile in zone precum Popesti-Leordeni, Berceni sau Jilava", a precizat si Oana Taraze, Associate Managing Director al companiei EuroHouse. Spre vest, o zona de foarte mare interes este Sabareni, unde s-a anuntat deja demararea constructiei a patru ansambluri rezidentiale la inceputul anului viitor.
Preturile terenurilor din Sabareni variaza in acest moment intre 15 si 35 de euro, iar analistii se asteapta la cresteri de pana la 50%, pe masura ce mini oraselul se va dezvolta si vor fi facute investitii importante in infrastructura.