Meteorologii au emis ieri o atentionare cotata cu cod galben de frig. Aceasta este valabila de astazi pana luni, la ora 12:00. Vremea se va raci accentuat in toata tara si vantul va prezenta intensificari. Temporar vor fi precipitatii sub forma de ninsoare in centrul si nordul teritoriului national.

In restul tarii, predominat va ploua, dar izolat, ploile se pot transforma in lapovita si ninsoare. Temperaturile maxime vor fi in scadere accentuata la nivelul intregii tarii. In Capitala, in acest week-end, dimineata se vor inregistra maxime de - 3 grade Celsius, iar la amiaza, 5 grade Celsius. La scara Romaniei in urmatoarele zile mercurul termometrelor nu va urca mai mult de 6 grade.


LA MUNTE. Cei ce au ales sa-si petreaca sfarsitul de saptamana la munte este bine sa stie ca acolo ninsorile vor fi mai consistente si viscolite, iar vantul va sufla cu viteze de 80-100 km/h. In toata zona montana, diminetile vor fi friguroase, cu maxime de - 12 grade Celsius, iar la amiaza vor fi maximum - 5 grade Celsius. Comentariul specialistului Racirea vremii de la acest sfarsit de saptamana presupune valori de temperatura cu pana la 5... 6 grade mai mici decat cele normale la aceasta data. Patrunderea de aer rece va fi favorizata de evolutia unor sisteme frontale, care vor determina precipitatii. Vor fi intensificari de vant, care vor spori senzatia de frig. In zona montana, viteza vantului va putea depasi 80-100 km/h si, pe langa reducerea vizibilitatii, indicele de racire ar putea avea valori ce echivaleaza cu temperaturi mai mici de - 25, - 30 de grade. Ninsorile vor predomina si in Maramures, Transilvania, nordul Moldovei, cea mai mare parte a Crisanei si temporar in Banat, plus in zonele deluroase. (meteorolog Romica Jurca)       Bucuresti - max. 7°C - min. - 2°C     Azi (sambata): Vremea se va raci, iar cerul va fi noros. Va ploua ziua, iar noaptea vor fi conditii de lapovita.   Maine (duminica): Vremea va fi rece, cerul temporar noros si vor fi conditii de precipitatii mixte. Vantul va sufla moderat si cu intensificari. Maxima: 6°C, iar minima: - 3°C.   Poimaine (luni): Cerul va fi noros, iar vantul va sufla moderat si cu intensificari. Maxima: 8°C, iar minima: - 3°C.     La munte     Azi (sambata): Vremea se va raci. Cerul va fi mai mult noros si pe arii extinse va ninge ziua in Carpatii Orientali, iar seara si noaptea in Carpatii Occidentali si in vestul Meridionalilor. Cantitatile de apa vor depasi 15... 20 l/mp. Maine (duminica): Vremea va fi rece, iar cerul noros. Va ninge pe arii extinse, iar vantul va sufla tare, viscolind ninsoarea. Poimaine (luni): Cerul va fi noros si va mai ninge local in Occidentali si in Orientali si pe arii restranse in rest.     Drumetii     Vladusca (La Table) - Gura Prapastiilor Traseul reprezinta o varianta de vara, recomandabila pentru scurtarea traseului Zarnesti - Plaiul Foii - Vf. La Om - Zarnesti si face legatura intre punctul La Table si Prapastiile Zarnestilor. Muntele Vladusca reprezinta locul de incepere a traseului, din punctul de minima altitudine La Table; de aici poteca se angajeaza pe Valea Cheile Prapastiilor, unde se face jonctiunea cu traseul Zarnesti - Diana.     Trusa medicala. O mica trusa de medicamente pentru drumetii montane nu trebuie sa lipseasca nici unui turist. Aceasta trebuie sa contina: Aspirina, Vitamina C, Midocalm, Algocalmin, Saprosan, Biseptol, comprese sterile, fasa elastica, leucoplast antiseptic. Vitamina C este un energizant foarte bun si reduce consumul de apa.