Robert Towne a scris scenariul filmului „Chinatown“ special pentru prietenul sau Jack Nicholson si a obtinut singurul Oscar al filmului, intr-un an dominat de partea a doua a peliculei „Nasul“. „Chinatown“ este un
Robert Towne a scris scenariul filmului „Chinatown“ special pentru prietenul sau Jack Nicholson si a obtinut singurul Oscar al filmului, intr-un an dominat de partea a doua a peliculei „Nasul“. „Chinatown“ este un film despre un complot si, in acelasi timp, un film politist dur. Un film extrem de sofisticat, care i-a acoperit cu glorie pe toti cei implicati, inclusiv pe spectatorii care au apreciat misterul complex si captivant si interpretarile actoricesti exceptionale. Detectivul particular Jake Gittes este un fost politist, elegant, simpatic, insa urmarit de trecut, in care domeniul sau de activitate era cartierul chinezesc (Chinatown) din Los Angeles. Filmul face cateva aluzii la acest trecut, lasand sa se inteleaga ca a fost un esec pentru Gittes, intr-un spatiu pe care nu-l intelegea, prefigurand, parca, ce avea sa se intample in momentul culminant al filmului. Jake este angajat de o doamna (Diane Ladd), care se prezinta Mulwray, sa-i urmareasca sotul, un cunoscut inginer, care pare sa aiba relatii extraconjugale. Detectivul il prinde pe barbat &ici rc;n flagrant, dar atunci apare adevarata doamna Mulwray (Faye Dunaway), sotia reala a barbatului infidel. Jake, caruia nu-i place sa fie dus de nas, decide sa-si continue investigatia, pe masura ce intimidarile si cadavrele devin tot mai numeroase. Actiunile lui il imping catre principalul raufacator, Noah Cross (John Huston), intr-o explozie de crime, lacomie si incest pe strazile saracacioase ale Los Angelesului anilor 1930. Geniul lui Roman Polanski a facut din acest film un unicat din punct de vedere al viziunii, si nu doar un simplu film politist. Polanski a schimbat scenariul, a inlocuit finalul scris de Towne, cu memorabila scena care il lasa pe Jake inmarmurit.

Ultimul film realizat de Polanski in SUA
Scenaristul ar fi vrut ca finalul povestii sa fie unul fericit. Dupa mai multe certuri cu Polanski, regizorul insistand pe ideea de sfarsit tragic, acesta din urma a avut castig de cauza. Lui Towne i s-au oferit 175.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.