CE BEM, CE MÅNCÅM  
La raftul de produse lactate exista si produse care prin forma si culoarea lor imita cascavalul. Numai ca trebuie sa citim cu atentie eticheta, pentru ca acestea sunt realizate din ulei.

CE BEM, CE MÅNCÅM  
La raftul de produse lactate exista si produse care prin forma si culoarea lor imita cascavalul. Numai ca trebuie sa citim cu atentie eticheta, pentru ca acestea sunt realizate din ulei.

Family este un astfel de "preparat alimentar pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte. Gr./ s.u. 48%", care are in compozitie: "apa, grasimi vegetale, proteine lactice, sare, saruri de topire (E 331 - citrat de sodiu), amidon, aroma, conservant (E 202 - sorbat de potasiu), colorant E 160 a - betacaroten). Produsul contine lactoza."  

ANALIZÃ…. Acest "preparat alimentar" mimeaza un produs lactat de tipul branzei topite, dar nici cu aceasta nu are in comun decat proteine specifice laptelui, sarurile de topire, colorantul si conservantii artificiali. Din punct de vedere al profilului nutritional, produsul este dezechilibrat, cu un exces de grasimi si sare. Datorita capacitatii mari de retinere a apei de catre sarurile de topire, amidon si proteinele lactice, produsul are ca ingredient principal apa, vanduta la pretul branzei, atentioneaza prof. Gh. Mencinicopschi. De asemenea, trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca, din cauza continutului de lactoza, preparatul nu poate fi consumat nici macar in perioada postului. Desi nu are precizari nutritionale, din eticheta rezulta ca produsul are o valoare energetica ridicata. Nu este specificata natura grasimilor vegetale folosite: vegetale naturale sau grasimi sintetice (hidrogenate sau interesterificate).

CONCLUZII. Acest "preparat alimentar" nu este recomandat supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu boli renale, hepatice, copiilor, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), celor cu hiperuricemie (guta). Persoanele cu intoleranta la lactoza trebuie sa testeze produsul inainte de a-l consuma. Fumatorii ar trebui in mod special sa evite acest preparat, pentru ca betacarotenul adaugat ar putea sa mareasca riscul de aparitie a cancerului pulmonar, lucru dovedit de cercetari recente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin