Ca dovada a faptului ca legaturile diplomatice franco-americane au trecut de faza animozitatilor, Gerorge W. Bush si Nicolas Sarkozy au convenit sa mentina presiunile asupra Teheranului, care sfideaza solicitarile internationale privind intreruperea
Ca dovada a faptului ca legaturile diplomatice franco-americane au trecut de faza animozitatilor, Gerorge W. Bush si Nicolas Sarkozy au convenit sa mentina presiunile asupra Teheranului, care sfideaza solicitarile internationale privind intreruperea activitatii de imbogatire a uraniului. "Ideea ca Iranul sa dispuna de arme nucleare este periculoasa", a declarat Bush in prezenta lui Sarkozy, in cadrul unei conferinte comune de presa la Mount Vernon, resedinta istorica a lui George Washington, primul presedinte american. Sarkozy, care a castigat stima Statelor Unite pentru asumarea unei pozitii mai ferme fata de Iran decat predecesorul sau, Jacques Chirac, a declarat ca un stat iranian dotat cu arme nucleare ar fi "inacceptabil" si a precizat ca este "nevoie de inaspirea sanctiunilor" fata de Teheran. Bush si-a intensificat retorica impotriva Teheranului, iar luna trecuta a mentionat chiar perspectiva unui al treilea razboi mondial in cazul in care Iranul va intra in posesia armei nucleare. "America poate conta pe Franta in lupta ei impotriva proliferarii nucleare in Iran si a terorismului in Afganistan", a declarat Sarkozy. In varsta de 52 de ani, Sarkozy, primul presedinte francez proamerican din ultimele decenii, aflat in prima sa vizita oficiala la Washington a fost intampinat cu o caldura rezervata de obicei britanicilor, in baza unei "relatii speciale", care a facut din acestia aliatii cei mai apropiati ai Statelor Unite. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.