Desi conjunctura este nefavorabila, brokerii incurajeaza investitiile
Romanii trebuie sa uite ideea de speculatieInvestitiile pe termen mediu si lung la bursa sunt o alternativa pe care analistii pietei de capital o recomanda oricarui potential
Desi conjunctura este nefavorabila, brokerii incurajeaza investitiile
Romanii trebuie sa uite ideea de speculatieInvestitiile pe termen mediu si lung la bursa sunt o alternativa pe care analistii pietei de capital o recomanda oricarui potential investitor. Anul acesta, Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie destul de atipica, in comparatie cu anii precedenti. Problemele macroeconomice ale tarii, dar si conjunctura destul de variabila a burselor externe intaresc starea de asteptare ce caracterizeaza investitorii romani.
Ideea de bursa este tratata de majoritatea romanilor ca un joc riscant, si mare parte din cei care investesc bani la bursa prefera varianta speculativa. Cu atat mai mult, situatia bursei din ultimul timp ii tine departe pe cei tentati de piata de capital.
Dar brokerii din Romania isi sustin, in continuare, ideea de a atrage investitori cu bani la bursa, considerand-o una din cele mai bune variante de a investi bani.
Marius Plugaru, directorul firmei de brokeraj Fortius Finance, sustine ideea de investitie la bursa, chiar si pentru aceia care nu dispun de o suma foarte mare de bani. "Investitie pe termen lung inseamna cel putin un an. In acest an se dau rezultate financiare si apar mai multi factori care pot influenta".Plugaru: E firesc sa mai fie si probleme la bursaMai poate un specialist al pietei sa convinga un om sa investeasca bani la bursa, in contextul nefavorabil al economiei romanesti, asociat si cu situatia externa incerta? "Eu sfatuiesc in continuare orice roman care are ceva bani si vrea sa ii investeasca la bursa", ne-a mai declarat Plugaru. "Pot sa spun ca trendul bursei este in continuare ascendent, daca tragem linie, perioadele acestea incerte sunt firesti in orice ciclu evolutiv. E normal ca bursa sa mai gafaie, sa mai fie probleme, dar asta nu inseamna ca nu este un sector sigur de investitie. Problema cea mai mare sta in mentalitatea romanilor care cred ca daca vii la bursa ai profit foarte repede. Asta functioneaza doar pentru speculatori. Dar un bun investitor, sfatuit bine va invata sa isi fructifice plasamentul intr-un anumit timp si sa urmareasca raportarile financiare si toate aceste date care influenteaza evolutia unei actiuni", a explicat Plugaru.SIF si bancile sunt printre cele mai sigure investitiiIntrebarea se pune care ar fi cele mai sigure investitii in aceasta perioada de criza. Blue-chips-urile sunt intotdeauna recomandate de brokeri, mai sunt destule titluri pe Rasdaq care ar reprezenta o investitie buna, dar si societatile care dau dividende. "Recomandarile de investitii difera in functie de preferintele clientului. As putea spune ca SIF sunt in top, pentru ca ofera diversificarea riscului clientului, dar mai sunt si bancile, un sector destul de sigur", sfatuieste directorul Fortius Finance.
"Este putin mai greu de convins un investitor nou sa investeasca la bursa, dar sunt foarte multi factori care l-ar determina. Chiar daca in momentul de fata conjunctura nu este deloc inbucuratoare, eu as incuraja un client sa adopte pozitii de cumparare, daca este un investitor pe termen mediu si lung. De obicei, cand creste bursa apar mai multi cumparatori, dar un investitor poate sa invete sa profite de mai multe lucruri. Oricum, la nivelul la care este BVB acum, este foarte putin probabil sa fie scaderi foarte mari. Plecand de la premisele actuale, as putea chiar sa spun ca sunt foarte multe sanse sa avem cresteri. Este foarte important sa calculeze portofoliile bine si sa urmareasca cele mai bune actiuni. Astfel, putem lua exemplu SIF. Pe parcursul anului pretul lor a avut o evolutie ascendenta, au urmat scaderi si acum pretul lor este apropiat de cel de la inceputul lui 2007. Ne putem astepta la o evolutie asemanatoare si anul viitor, deci putem considera o investitie destul de buna", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.