Ministrul Agriculturii a trimis joi seara, la Bruxelles, o scrisoare plina de promisiuni in incercarea de a evita activarea clauzei de salvgardare.

Comisia Europeana a dat Romaniei termen pina pe 9 noiembrie pentru a rezolva problemele de functionare a sistemului informatic de plata a subventiilor europene, altfel va retine un sfert din fondurile alocate pentru 2007. „Am aratat in scrisoarea de raspuns ca sistemul informatic necesar are toate elementele care sa permita calculul platilor in raport cu verificarile din teren", a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. El a precizat ca raportul firmei de audit Deloitte&Touch a aratat progresele facute la Agentia de Plati si ca, pe baza acestuia, ministerul a informat Comisia ca exista elementele care sa permita plata subventiilor, doar ca la partea de soft va mai avea multe de adaugat. „Cind se face testarea modulelor de plata si de control, se poate constata ca mai lipsesc unele aplicatii. Probabil ca sistemul informatic va mai fi imbunatatit si anul viitor", a aratat Ciolos.

De altfel, chiar APIA a dat joi un comunicat in care a aratat ca, „in ceea ce priveste modul de calcul al platilor, furnizorul urmeaza a preda pina pe 15 noiembrie ultimele optiuni software referitoare la situatii de monitorizare si la rapoarte pentru autorizarea platilor". In plus, Ministerul Finantelor organizeaza o licitatie pentru achizitia de echipamente IT, in valoare de 2,6 milioane de euro, pentru ca sistemul de plata al APIA sa fie imbunatatit.

Nici a doua conditie impusa de CE, verificarile pe teren, nu a fost solutionata, intrucit esantionul de baza de 6%, care trebuia finalizat initial pe 31 octombrie, data optima de incheiere a controalelor pe teren, nu a fost realizat. In consecinta, autoritatile romane vor incerca sa imbuneze oficialii CE prin promisiuni solemne. „In scrisoare vom promite ca nu vom face platile inainte de a termina toate controalele pe teren", a spus Ciolos.