Bogdan Chirieac a semnat in „Gandul" un editorial in care ii ataca pe cei care faceau concurenta firmei de telecomunicatii in care el insusi este actionar.Bogdan Chirieac pare sa-i fi facuto surpriza neplacuta lui CTP Senior editorul ziarului „Gandul", Bogdan Chirieac, a intermediat, in 2006 si 2007, contracte de achizitie a unor echipamente de telecomunicatii de 24 de milioane de dolari, potrivit editiei de joi a ziarului „Evenimentul zilei". Furnizorul era Motorola, iar beneficiarul - Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Achizitia s-a efectuat prin incredintare directa catre firma lui Chirieac, reprezentanta a firmei Motorola in Romania. Pentru EVZ, Chirieac a recunoscut implicarea sa in firma, dar a negat ca ar fi amestecat cele doua activitati. „Afacerile firmei nu interfereaza cu activitatile mele publicistice", a declarat Chirieac pentru EVZ. La rindul sau, directorul ziarului „Gandul", Cristian Tudor Popescu, presedinte al Clubului Roman de Presa, a declarat pentru aceeasi publicatie ca nu-si aminteste ca vreun material jurnalistic sa fi fost debalansat ca urmare a legaturilor de afaceri ale lui Chirieac. Insa un editorial publicat in urma cu aproape doi ani si semnat Bogdan Chirieac ii contrazice pe amindoi. „Supercontractul european s-a dovedit a fi cit se poate de dimbovitean. Romanii ar fi avut ce invata de la EADS, dar, din nefericire, nu e vorba aici de valorile europene minunate spre care spunem ca tindem. Circul de la frontiera Romaniei nu s-a inchis o data cu renegocierea contractului. Licitatiile cerute de UE vor incurca si mai mult situatia. Tehnologiile EADS, inclusiv comunicatiile Tetra, nu sint compatibile cu cele ale altor companii. Arborele cotit de la BMW nu functioneaza la motorul Renault si nici invers. Nu este exclus ca, dupa ce se vor cheltui miliarde pe supertehnologii, frontiera sa fie asigurata ca si pina acum, mai mult ochiometric." Asa se incheia editorialul jurnalistului Bogdan Chirieac, publicat in ziarul „Gandul" din 15 noiembrie 2005, cu titlul „EADS a vrut sa ne integreze in Africa". Jurnalistul comenta scandalul securizarii frontierelor Romaniei de catre compania EADS si renuntarea la standardul de comunicatii Tetrapol in favoarea celui al Tetra. Acesta din urma a fost adoptat ca urmare a recomandarilor Uniunii Europene, care il prefera pentru ca este un standard deschis, astfel ca echipamentele furnizate de oricare producator sint interoperabile. Asta spre deosebire de standardul Tetrapol, care apartine companiei Matra, componenta a EADS.

EADS produce echipamente care se conformeaza ambelor tehnologii, Tetra si Tetrapol. Totusi, Bogdan Chirieac sustine in articol ca nici macar standardul Tetra de la EADS nu este compatibil cu standardele similare ale altor producatori. In momentul publicarii editorialului, Bogdan Chirieac era de sase luni actionar la firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL, reprezentanta a firmei Motorola in Romania, care comercializeaza si ea sisteme de comunicatii Tetra.

Intrebat cum explica situatia de a fi comentat impotriva concurentilor propriei firme, Chirieac ne-a declarat: „Fiindca aia era Tetrap... Deci, ce se intimpla? Am dat un comunicat de presa". Mai departe, Chirieac a refuzat sa raspunda la intrebare si in final a inchis telefonul in mijlocul convorbirii. Comunicatul de presa nu a mai sosit.

In fata noilor informatii, directorul „Gandul", Cristian Tudor Popescu, spune ca articolul lui Chirieac reprezinta un conflict de interese, pentru ca nu i se pare moral ca un ziarist sa aiba afaceri cu statul, si mai ales cu serviciile de informatii, si sa si le promoveze prin scris. De asemenea, Popescu ne-a declarat ca a vazut articolul la momentul respectiv, dar ca i s-a parut logic si coerent din punct de vedere jurnalistic. Directorul „Gandul" sustine ca, daca ar fi stiut de afacerile lui Bogdan Chirieac, nu ar fi acceptat publicarea textului. „L-as fi chemat sa-l intreb: «Ce-i asta?»", spune Cristian Tudor Popescu.

Acesta a adaugat ca, la sfirsitul saptaminii, se va intilni cu Bogdan Chirieac si cu Adrian Sirbu pentru „a discuta viitorul lui Chirieac in MediaPro". Popescu a refuzat sa spuna ce va propune in aceasta intilnire. De asemenea, el sustine ca, din punctul de vedere al Clubului Roman de Presa, nu exista o baza formala pentru sanctionarea lui Bogdan Chirieac, dar ca moral exista.

Afacerea „Frontiera" Contractul de securizare a frontierelor a fost incheiat in august 2004, la sfirsitul mandatului Nastase, cu compania franco-germana EADS. Valoarea totala - un miliard de euro, fara licitatie. Presa vremii a sesizat mai multe nereguli legate de contract, inclusiv adoptarea standardului de comunicatii Tetrapol, monopol al EADS, in locul Tetra, standard deschis agreat de Uniunea Europeana.

O data cu schimbarea guvernului, au fost facute mai multe modificari in contract. Statul a renuntat la o parte dintre intelegerile de subcontractare, a redus valoarea contractelor, prin renuntarea la citeva componente, si a obtinut inlocuirea standardului Tetrapol cu Tetra.

EADS a cedat la o mare parte dintre doleantele noului guvern, sub presiunea publica din Romania, dar si a scandalurilor internationale in care era implicata in acel moment. „Vrem sa fie bine pentru toata lumea", a fost explicatia oficialilor EADS, atunci cind au anuntat ca renunta la solutia Tetrapol in favoarea Tetra.

Editorialul care critica sistemul tetra al EADS, pe www.cotidianul.ro/select