BEC a stabilit, ieri, ca nu este posibila folosirea la alegerile europarlamentare a unui program de calculator pentru a identifica voturile multiple, asa cum a cerut reprezentantul PRM in BEC, Gheorghe Funar.
"O masura de prevenire si de descope
BEC a stabilit, ieri, ca nu este posibila folosirea la alegerile europarlamentare a unui program de calculator pentru a identifica voturile multiple, asa cum a cerut reprezentantul PRM in BEC, Gheorghe Funar.
"O masura de prevenire si de descoperire a persoanelor care voteaza multiplu este faptul ca reprezentantii partidelor politice vor avea acces la informatiile din listele electorale suplimentare", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.
Totodata, el a precizat ca o alta masura de descurajare a votului multiplu este declaratia pe proprie raspundere pe care trebuie sa o dea alegatorii care voteaza in alta localitate decat cea de domiciliu, in care precizeaza ca nu si-au exercitat dreptul de vot in localitatea de domiciliu, in cadrul respectivului scrutin.
Reprezentantul PRM in BEC, Gheorghe Funar, solicitase BEC ca la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie sa fie folosit un program de calculator prin care sa poata fi depistate voturile multiple.
Secretarul general al INS, Gabriel Jifcu, a precizat, luni, ca o eventuala operatiune de constatare a voturilor multiple exercitate cu ocazia alegerilor europarlamentare nu intra in sarcina Institutului National de Statistica.
Pe de alta parte, BEC va cere INS sa comunice prezenta la vot la alegerile europarlamentare la orele 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 si 21.00.
O decizie finala in acest sens va fi luata dupa consultari cu reprezentantii BEC care supravegheaza organizarea si desfasurarea referendumului pentru votul uninominal.
"Trebuie sa vedem cum vom intercala orele acestea, pentru ca am inteles ca, din punct de vedere tehnic, este destul de dificil pentru INS sa comunice la aceeasi ora prezenta la vot pentru cele doua tipuri de scrutin", a precizat reprezentantul BEC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.