Presedintele Traian Basescu a pierdut ieri procesul cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, instanta Curtii de Apel Bucuresti respingand ca neintemeiata contestatia sefului statului fata de decizia de avertisment data de CNCD in cazul
Presedintele Traian Basescu a pierdut ieri procesul cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, instanta Curtii de Apel Bucuresti respingand ca neintemeiata contestatia sefului statului fata de decizia de avertisment data de CNCD in cazul jignirii unei jurnaliste, pe care a numit-o "tiganca imputita". Basescu a spus ca va ataca cu recurs decizia instantei.
Aparatorul presedintelui a sustinut ieri in fata judecatorilor ca nu exista un text de lege in baza caruia seful statului a fost sanctionat cu avertisment de CNCD, apreciind ca sanctiunea privind discriminarea trebuie reglementata printr-o lege speciala. De asemenea, potrivit Mediafax, avocatul a precizat ca afirmatia sefului statului nu poate fi catalogata ca discriminatorie, apreciind ca actul de discriminare este atunci cand persoana in cauza face o comparatie. "Prin declaratia sa, Traian Basescu nu a facut o analiza comparativa si discriminatorie. Din analiza afirmatiei nu se poate trage concluzia ca ar avea scop afectarea unor drepturi ale etniei rome. Trebuie sa se constate ca nu a existat intentia de a se face o discriminare. Buna credinta a domnului Traian Basescu nu se discuta", a sustinut avocatul.
Presedintele se afla "intr-un moment agitat"
Aparatorul sefului statului a sustinut in fata judecatorilor ca Basescu a facut acea afirmatie jignitoare "intr-un moment agitat", fiind afectat in acele zile de presiunea media. Totodata, avocatul a aratat ca afirmatiile au fost facute intr-un cadru privat, motiv pentru care nu pot fi folosite drept proba. "Spatiul privat este inviolabil. Presedintele a facut acea afirmatie cand era cu sotia sa, in masina privata, si s-a opus ca acea afirmatie sa fie facuta publica. Cum a obtinut Consiliul acea inregistrare, cum a avut la dispozitie Consiliul o proba facuta in spatiul privat", a intrebat retoric avocatul, adaugand ca inregistrarea este ilegala. Aparatorul a aratat magistratilor ca presedintele este o fire deschisa si isi asuma afirmatiile pe care le face in public in mod voit. "Basescu, cand se duce pe stadionul Giulesti sau pe malul marii, la Constanta, isi asuma gesturile si afirmatiile. Stie ca pot ajunge la opinia publica", a incercat sa-si motiveze pledoaria avocatul lui Basescu. El a mai spus ca presedintele a decorat, de cand este in functie, mai multe persoane de etnie roma si a botezat chiar copii din cadrul acesteia. "A sanctiona o simpla afirmatie, facuta in mediu privat, nu e doar o palma la adresa romanilor, ci si o exagerare", a spus avocatul.
Aliniere la normele internationale
In replica, reprezentantul CNCD a afirmat ca, raportandu-se la functia pe care o are, presedintele nu trebuia sa faca acea afirmatie, chiar daca era intr-un spatiu privat. "Afirmatia a fost inregistrata pe telefon. Domnul presedinte trebuia sa aiba grija chiar si in spatiul privat. Este permisa o astfel de afirmatie chiar si in spatiul privat? Viza demnitatea persoanei la care facea vorbire. Noi credem ca, in raport cu calitatea domnului Basescu, aceea de presedinte, era o chestiune care trebuia adusa la cunostinta opiniei publice", a spus reprezentantul CNCD. Acesta a adaugat ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa se raporteze in mod evident la normele internationale. "Romania poate fi sanctionata daca nu combate toate formele de discriminare. Un act de discriminare poate fi si o atitudine negativa fata de o alta persoana, o ofensa cu tinta directa, si nu putem sa spunem ca nu a avut efecte", a spus acesta. El a aratat ca, pana acum, CNCD a sanctionat foarte multi oameni politici pentru afirmatiile pe care acestia le-au facut, un exemplu fiind Corneliu Vadim Tudor, care a fost sanctionat de trei-patru ori. "Basescu ne reprezinta si pe noi, si pe avocatii dansului, dar cred ca in acel moment o reprezenta si pe acea ziarista", a conchis reprezentantul CNCD in pledoaria din fata instantei. Seful statului a spus ca va ataca decizia Curtii de Apel cu recurs. De asemenea, el a declarat ca instanta a luat in considerare in cazul sau o inregistrare pe care o considera privata, in timp ce in marile dosare de infractionalitate inregistrari audio si video sunt respinse ca probe.
Sanctionat cu unanimitate de voturi
In 19 mai, presedintele Traian Basescu i-a luat cu forta telefonul mobil jurnalistei Andreea Pana, de la Antena 1, care il filma in timp ce acesta se afla la cumparaturi intr-un hypermaket. Seful statului i s-a adresat atunci jurnalistei cu apelativul "pasarica". Dupa ce s-a urcat in autoturismul personal, aparatul "confiscat" de la reporterul tv l-a inregistrat pe Basescu in timp ce o numea pe jurnalista "tiganca imputita". Inregistrarea respectiva a fost stearsa. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajatii postului TV au reusit sa recupereze inregistrarea afirmatiilor sefului statului, care a fost facuta publica. In 23 mai, CNCD a decis sa-l sanctioneze pe Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei "tiganca imputita" de catre seful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare. In ceea ce priveste apelativul "pasarica" utilizat de Basescu in discutia cu jurnalista de la Antena 1, CNCD a decis ca "fapta nu e de natura sa atraga raspunderea contraventionala", insa "limbajul folosit nu e unul adecvat". Presedintele Basescu a respins categoric decizia CNCD, considerand inacceptabil ca o discutie in intimitate sa fie analizata de o institutie a statului roman si a atacat hotararea CNCD in instanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.