Evolutia descrescatoare a leului a continuat si ieri, pe fondul sentimentelor de aversiune fata de risc ale investitorilor, a notelor proaste primite de Guvern de la S&P, si a perspectivelor de adancire a inflatiei, datorita cresterii majore a pr
Evolutia descrescatoare a leului a continuat si ieri, pe fondul sentimentelor de aversiune fata de risc ale investitorilor, a notelor proaste primite de Guvern de la S&P, si a perspectivelor de adancire a inflatiei, datorita cresterii majore a preturilor la materiile prime energetice, chiar in prag de iarna.
Cursul mediu al euro a urcat de la 3,3969 la 3,4099 lei, nivel care nu a mai fost atins din 21 septembrie.
"In prima parte a zilei a existat o tendinta de depreciere a tuturor monedelor din zona, pentru ca odata cu aprecierea dolarului, speculatorii marcandu-si profiturile pe pietele internationale, sa asistam la o crestere a valutelor emergente, inclusiv a leului", comenta un dealer bancar. Piata s-a deschis la valori ale euro de 3,41 - 3,4120 lei, presiunea pe cumparare de valuta urcand cotatiile pana la 3,4150 - 3,4180 lei. Dupa atingerea maximului sedintei, leul a inceput sa recupereze teren, euro coborand pana la 3,40 - 3,4050 lei.
Cursul mediu al dolarului a fost stabilit la 2,3229 lei, fata de 2,3149 lei, acum doua zile, dupa ce moneda americana a castigat peste 1,5 centi fata de cea europeana.
Pe piata monetara, dobanzile overnight si one week s-au mentinut la valori de la 7,50 - 8%, usor peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an.
Pe pietele internationale euro a scazut ieri la 1,4616 - 1,4678 dolari, dupa ce a atins miercuri recordul de 1,4730 dolari. Speculatorii au profitat de aceasta miscare, marcandu-si profiturile realizate in urma vanzarilor de valuta.
Investitorii au asteptat intalnirea de ieri a conducerii Bancii Centrale Europene, unde s-a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 4%, presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, reafirmand perspectivele de crestere ale inflatiei, semn pentru operatori ca exista sanse destul de mari ca in urmatoarele luni dobanda sa creasca.
Pe London Bullion Exchange, pretul unciei de aur a coborat ieri dimineata la 832,25 dolari fata de 834,50 dolari miercuri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.