Costica Argint, vedeta intilnirii premierului Tariceanu si a ministrului Cioroianu cu romanii din Peninsula, este urmarit de Interpol si condamnat de trei ori la inchisoare.Tariceanu si Cioroianu spun ca stiaudespre Costica Argint (medalion) caeste refugiat politic, motiv pentrucare nu au dorit sa-i blocheze accesulla intilniri Premierul Tariceanu si ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, au fost elogiati miercuri seara, la Roma, intr-un cadru oficial, de un rom dat in urmarire prin Interpol. La intilnirea organizata la Academia di Romania cu reprezentantii romanilor din Italia, Costica Argint, autointitulat „liderul asociatiilor de refugiati politici romi si romani din Italia", a declarat ca intreaga comunitate de romi „il iarta" pe ministrul Cioroianu pentru declaratiile facute de acesta in legatura cu organizarea infractorilor in „batalioane de munca" si deportarea lor in desert. „Numai cine nu munceste nu greseste", a spus Argint, explicind apoi presei ca, initial, romii din Italia aveau o parere foarte proasta despre premierul Tariceanu si activitatea Guvernului, dar „in ultimele doua zile, atitudinea s-a schimbat cu 30 de grade, deoarece domnul prim-ministru a manifestat bunavointa si intelepciune". Liderul romilor a povestit ca avea de gind sa-l intimpine pe Tariceanu cu oua si rosii aruncate in delegatia oficiala, insa, in urma unor discutii purtate cu seful de Cabinet al premierului, Mihnea Constantinescu, a renuntat la organizarea manifestatiilor de protest, devenind un suporter al Guvernului. „Deschiderea sa nemaiintilnita ne-a facut sa ne razgindim", a precizat Argint, referindu-se la seful de Cabinet al lui Tariceanu. La finalul intilnirii, Costica Argint a dat mina cu premierul si cu ministrul de Externe, fotografiindu-se impreuna, la fel ca si o alta reprezentanta a comunitatii rome, denumita de ministrul Cioroianu „imperatoarea romilor".

Costica Argint este dat in urmarire prin Interpol, avind emis pe numele sau un mandat international de arestare, el fiind condamnat deja de justitie la un an si sase luni de inchisoare pentru vatamare corporala. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, pedeapsa primita de Costica Argint, in anul 2002, pentru ultraj contra bunelor moravuri si pentru care a fost emis un mandat european de arestare nu este singura fapta din cazierul sau.

Purtatorul de cuvint al IGPR, Sarmizia Fetcu, a declarat pentru NewsIn ca, pe linga aceasta condamnare din 2002, Costica Argint a mai fost condamnat de doua ori, in 1995, la trei ani de inchisoare pentru lipsire de libertate, violare de domiciliu si santaj, si in 1996, la patru luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Ambele condamnari au fost hotarite de judecatori cu suspendarea pedepsei.

Ca urmare a asocierii imaginii lui Cioroianu cu respectivul cetatean, MAE a dat ieri publicitatii un comunicat in care explica fapul ca ministrul nu s-a intilnit cu Argint decit in public. Si ministrul Cioroianu a facut o declaratie ironica, in cadrul unei dezbateri a IPP, spunind ca, daca demisia sa ar rezolva problema emigrantilor, el ar pleca de la minister. Pe acelasi ton ironic, Cioroianu a precizat ca este „foarte ocupat zilele astea", asa ca n-are timp sa se gindeasca la demisie.

Costica Argint nu este singurul infractor folosit de guvernul Tariceanu pe post de agent electoral. Ziarul „Gandul" a scris in editia de ieri ca, printr-un program guvernamental oficial, in Italia a fost trimis sa inspecteze comunitatile de romi din Milano, Livorno si Genova un bulibasa din Ardeal aflat in conflict cu autoritatile. Viorel Bumbu este cercetat de IPJ Alba pentru vatamare corporala. Potrivit aceluiasi cotidian, si secretarul de stat in cadrul Agentiei pentru Romi, Ioan Gruia Bumbu, este cercetat in acelasi dosar cu Viorel Bumbu pentru vatamare corporala.

Guvernul isi apara imaginea Referitor la articolul „Tariceanu, primit cu raceala la Roma", publicat in editia de joi a Cotidianului, Guvernul a trimis ieri pe adresa redactiei un drept la replica in care este acuzata „intentia de a aduce prejudicii de imagine primului-ministru". „Nu contestam dreptul autorului de a alege sa se concentreze, in articolul sau, asupra momentelor zborului efectuat de aeronava oficiala in detrimentul momentelor vizitei propriu-zise", se arata in comunicatul Guvernului, care precizeaza ca premierul nu trebuia sa fie intimpinat de oficiali ai guvernului italian si ca motivatia aminarii momentului aterizarii pe aeroportul Ciampino nu a fost traficul (asa cum a anuntat pilotul aeronavei), ci faptul ca „momentul aterizarii aeronavei guvernamentale a coincis cu cel al aterizarii delegatiei Regatului Arabiei Saudite, care avea in componenta 7 (sapte) aeronave".

Descarca varianta integrala a comunicatului Guvernului (format PDF)