Luna aceasta se incepe amenajarea pistei inierbate
Pista de beton, destinata avioanelor de pana la 30 de locuri
Existenta aerodromului faciliteaza afacerile din zonaAsteptat cu mare nerabdare atat de localnici, cat si de oamenii de afaceri
Luna aceasta se incepe amenajarea pistei inierbate
Pista de beton, destinata avioanelor de pana la 30 de locuri
Existenta aerodromului faciliteaza afacerile din zonaAsteptat cu mare nerabdare atat de localnici, cat si de oamenii de afaceri care ajung in zona, aerodromul de la Vintu de Jos va putea deveni functional in primavara anului viitor. Anuntul a fost facut ieri de primarul comunei, potrivit caruia aerodromul va avea doua piste pentru avioanele de agrement si aeronavele de pasageri de mici dimensiuni.
PD-istul Alexandru Dancu, primarul comunei Vintu de Jos, a declarat ieri pentru Mediafax ca aerodromul va fi construit intr-un parteneriat intre administratia locala si Consiliul Judetean Alba, aceasta din urma suplimentand deja bugetul comunei cu 200.000 lei.
De asemenea, administratia locala din Vintu de Jos a pregatit terenul pe care ar urma sa fie construit noul aerodrom, amenajarea pistei inierbate fiind demarata in aceasta luna, astfel incat la primavara sa poata fi data in folosinta.
Edilul sustine ca proiectul prevede doua piste, una inierbata pentru avioane usoare si una de beton pentru aeronave pana la 30 de locuri. El a aratat ca s-a aprobat deja planul urbanistic, urmand sa fie organizata licitatia pentru realizarea lucrarilor.
"Costa enorm acest proiect, dar nu aceasta este problema. Ştim acest lucru, am gandit totul foarte bine si sunt oameni care pot si vor sa facem acest aerodrom. (...) Sa vedeti dupa ce il facem cati oameni de afaceri si oameni cu bani vor veni in judetul Alba", a afirmat, citat de Mediafax, edilul comunei.210.500 mp, terenul alocatAmplasat intre raul Mures si targul de animale, aerodromul va avea, potrivit documentatiei depuse la Consiliul Judetean Alba, o pista de aterizare-decolare cu lungimea de 856 m si latimea de 80 m. Dotarile conexe - turn de control, cladire administrativa si statia de carburanti, vor fi amplasate de o parte si de alta a pistei. Zona va fi delimitata prin imprejmuire. Aerodromul va fi construit in extravilanul comunei Vintu de Jos, in partea vestica, pe o suprafata de 210.500 mp, accesul in incinta realizandu-se din drumul local existent. Potrivit planului Consiliului Judetean si administratiei locale din Vintu de Jos, aerodromul va cuprinde o pista inierbata si una de beton pe care se va opera numai in conditii de zbor la vedere, drum de acces cu o latime de 7 metri echipare tehnico-edilitara, spatiu administrativ, sala de asteptare de mici dimensiuni, hangar si anexe, turn de control si dirijare zbor, depozit de combustibil, dar si parcari pentru autoturisme si autocare. Aerodromul de la Vintu de Jos va putea fi folosit de elicoptere si avioane mici de pana la 30 de pasageri.Suficienti clienti pentru a se justifica investitiaDan Popescu, directorul Directiei Tehnice din cadrul CJ Alba, declara in urma cu aproape o jumatate de an ca institutia judeteana se va ocupa de realizarea imprejmuirii aerodromului si de aducerea utilitatilor pana la terenul in cauza, proiectul, constructia efectiva si gestionarea intregii activitati urmand sa fie facute de firme specializate, care vor fi desemnate prin licitatie. Acesta va fi primul aerodrom din judetul Alba si, potrivit unor surse locale, are deja potentiali clienti pentru ca investitia sa fie justificata. Comuna Vintu de Jos are o suprafata de 8.527 ha si e situata in centrul Judetului Alba, la aproximativ 10 km de Sebes pe DN7 si 15 km de Alba Iulia pe Drumul Judetean 107C si DN1. Conform recensamantului din 2002, comuna are 5.295 de locuitori, dintre care 5.108 romani, restul fiind unguri si germani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.