"Presedintele iranian a trecut pe rosu adesea, dar acum a depasit orice limita", spune un responsabil israelian. Laudandu-se ca de ieri, cele 3000 de centrifuge functioneaza din plin, Mahmoud Ahmadinejad a deschis "Cutia Pandorei". Generalii israelie
"Presedintele iranian a trecut pe rosu adesea, dar acum a depasit orice limita", spune un responsabil israelian. Laudandu-se ca de ieri, cele 3000 de centrifuge functioneaza din plin, Mahmoud Ahmadinejad a deschis "Cutia Pandorei". Generalii israelieni preseaza acum Executivul politic sa pronunte codul secret de atacare a instalatiilor nucleare din Iran. Cam asa s-au petrecut lucrurile si inainte de 7 iunie 1981, cand a avut loc atacarea si distrugerea de catre aviatia israreliana a Reactorului atomic Ossyrak din Irak. Reactorul era gata sa intre in functiune si Saddam Hussein vorbea vrute si nevrute pentru a-i ingrozi pe evrei.
Cateva zile inaintea limbutiei amenintatoare a lui Ahmadinejad, generalul Amos Yadlin, comandantul AMAN (Serviciile secrete ale Armatei israeliene), a cerut sa se intalneasca de urgenta cu membrii Comisiei de Politica Externa si de Securitate din Knesset (Parlamentul israelian). A desfasurat in fata lor niste harti, le-a aratat o serie din ultimele fotografii facute de "Ofek", satelitul israelian de spionaj, si le-a spus ce le-a spus: "A sosit clipa!". Concluzia trasa de specialisti este ca daca declaratia lui Ahmadinejad este adevarata, Iranul va fi in stare sa produca prima lui bomba atomica la sfarsitul anului 2008 sau la inceputul anului 2009. Exista insa un punct critic al producerii armamentului atomic din care el nu mai poate fi oprit, fara a provoca mari dezastre.
Cele 3000 de centrifuge
Presedintele Ahmadinejad a vizitat in urma cu doua zile locuri din rasaritul Iranului, unde au fost descoperite zacaminte uriase de petrol. El s-a laudat in fata multimii ca planul fabricarii si punerii in functiune a 3000 de centrifuge a fost realizat. Cu materia obtinuta cu ajutorul celor 3000 de centrifuge se pot obtine 25 kg de uraniu imbogatit, suficient pentru a fabrica o bomba atomica pe an. Ahmadinejad viseaza insa la zeci de mii de centrifuge. Si are resursele financiare sa le instaleze. Realitatea demonsteaza ca Teheranul ignora avertismentele si sanctiunile Comunitatii internationale care refuza sa accepte un Iran inarmat atomic. De doua ori in cursul acestui an, Consiliul de Securitate ONU a votat sanctiuni impotriva Iranului, a treia sanctiune, care se coace in aceste zile, va produce dificultati economiei iraniene. Teheranul continua sa incerce sa convinga lumea ca proiectul lor nuclear este strict pasnic, energie electrica, cercetari medicale, atom pentru pace. Israel nu-l crede pe Ahmadinejad, si nici Statele Unite. Casa Alba si Ierusalimul isi exprima insa nemultumirea fata de Teheran in chip diferit. Presedintele George W. Bush spune Uniunii Europene ca daca nu doreste sa se ajunga la o actiune militara americana, atunci ea trebuie sa conlucreze cu Statele Unite in votarea unor sanctiuni usturatoare anti-iraniene. Israel nu spune nimic nici Statelor Unite si nici Uniunii Europene, dar da de inteles ca nu va suporta inarmarea atomica a Iranului. In ultima vreme, aluzii privind distrugerea Reactorului nuclear irakian "Ossyrak" sunt adesea auzite in lumea israeliana. Responsabilii israelieni sunt satui de amenintarile lui Ahmadinejad cu stergerea Israelului de pe harta, ei nu dau nici o para chioara pe sanctiunile ONU si nici nu mai au rabdare sa vada daca Kamenei, parintele spiritual al ayatollilor, il va cuminti pe Ahmadenijad.
Avertismentul ministrului israelian al Apararii
La Beer-Sheva, capitala pustiului Neghev, ministrul israelian al Apararii generalul (in rezerva) Ehud Barak a fost intrebat de ziaristi daca e adevarat ca pilotii israelieni se antreneaza pentru o actiune in Iran. Barak a raspuns ca un oracol, fiecare poate intelege ce vrea: "Pentru ca sanctiunile si diplomatia sa fie eficace, e important sa ai pe masa toate optiunile". In aceeasi zi, ministrul era asteptat de membrii Comisiei de Externe si Securitate a Knesset-ului si iar a vorbit ca un oracol: "Provocarea iraniana este teribila pentru Israel si pentru lumea intreaga. Actionam pe toate caile, chiar si pe cai care nu sunt cunoscute in lume. Avem toate mijloacele sa actionam". Analistii militari si strategii apocalipselor razboinice traduc acum in fel si chip spusele lui Ehud Barak. Pentagonul a avertizat Casa Alba ca Israel se pregateste sa atace Iranul. Ziarul londonez "Times" citeaza surse militare americane care apreciaza ca lauda lui Ahmadenijad cu cele 3000 de centrifuge a fost ultima picatura care a umplut paharul razbunarii israeliene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.