Scenaristii din SUA aflati in greva se bucura de sprijinul actorilor, iar producatorii au toate sansele sa piarda o parte din banii veniti din publicitate.Actrita din „Neveste disperate"
energizeaza scenaristii aflati in greva Greva scenaristilor americani, lansata luni, pune pe jar televiziunile si studiourile cinematografice. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns ca au ramas fara scripturile talk-show-urilor si sitcomurilor, producatorii au de rezolvat inca o problema, si mai grava. Audienta scazuta de care au parte reluarile ce tin locul programelor afectate de greva stirneste nemultumirile publicitarilor. Ei nu mai vor sa plateasca la fel de multi bani pentru spatii orare cu audiente scazute. Iar situatia se complica si mai mult, o data ce actorii incep sa se alieze cu cei ce le scriu rolurile. O parte din cei 12.000 de scenaristi americani au pichetat in prima jumatate a saptaminii studiourile din Los Angeles si New York, bucurindu-se de adeziunea citorva dintre numele importante din industria filmului. Unul dintre grupurile de grevisti a pichetat studiourile Warner Bros. de linga Los Angeles, scandind numele frumoasei Eva Longoria la poarta casei unde se filma un episod de serialul „Neveste disperate". Chiar daca au „poluat" sunetul de la filmari, protestatarii s-au ales cu citeva cutii de pizza aduse de Longoria in persoana. Actrita i-a incurajat spunindu-le: „Am terminat filmarile si vom iesi la lupta alaturi de voi", relateaza Associated Press (AP). Totusi, ea a avertizat ca miscarea sindicalista are si victime colaterale. „Intreaga mea echipa va avea niste sarbatori groaznice, pentru ca nu s-a ajuns la nici o hotarire. Imi pasa daca echipa de la make up va ramine fara nici o letcaie", a spus Longoria.

O alta actrita care a intrat in rindurile protestatarilor e Elaine din „Seinfeld". Julia Louis-Dreyfus le-a vorbit tovarasilor de miting de pe coasta vestica a SUA: „Ma aflu aici pentru ca sint o sindicalista. Daca-i impiedicam pe actori sa lucreze azi, ar fi deja o mica victorie". Chiar daca e obligata prin contract sa-si continue talk-show-ul de pe ABC, actrita Ellen DeGeneres si-a manifestat, in direct, adeziunea pentru ghilda scenaristilor: „Ii sustin si sper sa obtina lucrurile cerute. Si mai sper ca totul sa se termine repede". Mult mai hotariti au fost actorii din serialul medical „ER". Ei au spus ca vor aduna bani pentru a-i sprijini pe grevistii care vor avea probleme cu rambursarea creditelor.

Dupa ce emisiunile nocturne ale lui Jay Leno ale lui David Letterman au inceput sa intre in reluari, soarta pe care o vor avea si alte show-uri sau seriale tv, publicitarii se gindesc deja sa ceara renegocierea pretului pentru reclame. „Problema cu televiziunile este ca noi negociem in functie de rating. Asta e moneda noastra de schimb", spune Dennis McGuire, unul dintre sefii companiei Carat, citat de Reuters. „Cumparatorii inteligenti de spatii publicitare studiaza deja programul si probabil ca vor dori sa renegocieze, in masura in care greva va afecta ratingurile", explica McGuire. Specialistul in asigurari Jonathan Jacoby previzioneaza ca, in cazul prelungirii grevei, CBS va avea pierderi de 43% din venituri, iar afacerile Disney vor scadea cu 21%, relateaza AP. La renegocierea contractului colectiv, scenaristii le-au cerut producatorilor sa dubleze cuantumul din drepturile de autor primit in urma vinzarii DVD-urilor. In plus, daca protestele vor dura 22 de saptamini, cum s-a intimplat in 1988, se apreciaza ca showbizul american va pierde cel putin 500 de milioane de dolari.

Cintaretul Prince vrea sa-si dea fanii in judecata. Aflati motivele pe www.cotidianul.ro/select