Ultranationalistii nu lucreaza cu nuante. Asa se face ca Vadim a devenit pentru italieni ceea ce sint ungurii pentru romanii pe care-i reprezinta in Parlament.

Oricit de paradoxal ar parea, Corneliu Vadim Tudor a aflat ce inseamna sa f
Ultranationalistii nu lucreaza cu nuante. Asa se face ca Vadim a devenit pentru italieni ceea ce sint ungurii pentru romanii pe care-i reprezinta in Parlament.

Oricit de paradoxal ar parea, Corneliu Vadim Tudor a aflat ce inseamna sa fii ungur. Mai bine zis, a simtit cum este sa fii maghiar in timp ce din Parlament un politician extremist iti afuriseste natia de mama focului. Transferul s-a petrecut fara tehnologii complicate, fara minuni medicale sau compasiuni bruste.

Obisnuit sa predice despre ungurii care vor sa fure Ardealul si sa aduca Romania in sapa de lemn, Vadim s-a aliat in Parlamentul European cu cei de teapa lui. Oameni de bine, zic ei. Noi nu-i prea credem, dar le respectam dreptul la opinie pentru simplul fapt ca au fost alesi in mod democratic si reprezinta o parte din corpul electoral. Alaturi de nepoata lui Benito Mussolini si de Jean-Marie Le Pen, el desena pina ieri un paradis al ultranationalistilor europeni. Si trebuie spus aici ca, spre deosebire de alti pictori politici, ultranationalistii nu folosesc nuante. Nu amesteca rosul cu galbenul. Nici macar albul cu negrul. Pentru ei, totul e clar: afroamericanii sint negri borfasi pentru totdeauna, evreii, niste speculanti ordinari, iar chinezii, niste mafioti. In plus, se mai adauga si specialitatile fiecarei scoli de arta: romanii nu-i sufera pe unguri si pe tigani, iar francezii, pe arabii ce le spurca natia latina. Cum fiecare ultranationalist are dreptul sa-si aleaga obiectul furiei, iar ungurii, tiganii si arabii erau luati, italienilor nu le-a prea ramas mare lucru si i-au aratat cu degetul pe romani. Alessandra Mussolini, reprezentanta acestui curent in Italia si in Parlamentul European deopotriva, le-a aplicat romanilor exact acelasi tratament pe care romanii ultranationalisti, condusi de Vadim, il aplica de ani buni ungurilor. Mussolini nu lucreaza nici ea cu nuante: ca unii romani sint muncitori si doar unii, putini la numar, comit infractiuni. Nu. Ea si-a pictat tabloul strident si primitiv, chiar daca prin acest act baga zizanie in paradisul extremistilor europeni. Pentru ca o alta trasatura a lor este ca, dupa ce se apara in haita, sint oricind gata sa sara unul la gitul celuilalt. Ultranationalistii sint elemente conflictuale prin definitie. Singurul pericol este ca ei sa fie luati in serios. Altfel, lasati sa se dueleze in pensule si vopsele, sfirsesc prin a se transforma in clovni batrini, care nu mai amuza pe nimeni repetind aceleasi glume proaste.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.