Pentru 200 de lei, oricine isi poate cumpara de pe Internet o lucrare de licenta de nota 10, sustinuta vara aceasta la Universitatea din Iasi. Titularii licentelor nu stiu cum au ajuns lucrarile lor marfa de vinzare pentru altii.

Rectorul Oprea are de dibuit
care este sursa scurgerii de licente Peste 2.600 de lucrari de licenta pot fi cumparate de pe Internet, si asta doar de pe doua site-uri. De fapt, de pe unul singur, pentru ca numerele de telefon la care pot fi contactati comerciantii respectivi sint identice. E suficient sa intri pe www.licenta2007.ro sau www.licenta2008.ro si un intreg univers al plagiatului ti se deschide larg in fata, cu 45 de discipline in care iti poti cumpara diploma. De la medicina la teologie si de la istorie la finante-banci. Site-urile precizeaza ca toate lucrarile sint din 2007 si garanteaza ca cei care le vor cumpara vor obtine nota maxima. Numai ca unii absolventi din acest an ai Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi si-au recunoscut propriile lucrari, care fusesera oferite spre vinzare fara acordul lor. Mihaela Tataru se numara printre cei 13 absolventi ai Facultatii de Istorie ce s-au aflat in aceasta situatie. Ea crede ca vina pentru piratarea materialelor le revine proprietarilor unei firme amplasate linga universitate, unde numerosi studenti si-au tiparit si legat lucrarile, pe care le aduceau de obicei in format electronic, pe CD. Conform declaratiilor sefului catedrei de istorie veche, Lucretiu Mihailescu-Barliba, coordonatorul a cel putin trei dintre lucrarile piratate, toate „sint foarte bune, de peste 9.50".

Rectorul Universitatii „Al.I. Cuza", profesorul Dumitru Oprea, e de parere ca „probabil si unii dintre studenti le-au vindut proprietarilor site-ului, pentru ca nu toti absolventii de nota 10 frecventeaza xeroxul acela". In conditiile in care peste 7.000 de studenti trec cu bine examenul de licenta in fiecare an, el recunoaste ca ar fi posibil ca toate lucrarile de pe site sa apartina studentilor din universitatea ieseana. Dar nu doar studentii sint cei vizati cind se cauta sursa celor 2.600 de licente ajunse pe Internet. „Intre timp a aparut o alta sesizare, din partea unui profesor de la catedra de fizica, ce acuza si conducatorii de lucrari, si neglijenta studentilor", mai spune rectorul. El precizeaza ca, odata predate, lucrarile se tin „sub control, la cheie, iar secretarii de comisie raspund cu capul pentru ele". La Iasi, cazurile de lucrari plagiate sint relativ frecvente, rectorul afirmind ca nu exista sesiune in care sa nu elimine doua-trei lucrari din acest motiv.Site-ul pirat a fost ieri blocat,
dupa ce ne-am interesat de proprietarii sai Am incercat sa facem si noi o comanda pentru trei lucrari de licenta. Vocea de moldovean care a raspuns molcom ne-a asigurat ca nu trebuie sa ne temem de situatia in care si alti colegi de facultate ar putea prezenta aceeasi lucrare cumparata, pentru ca am sunat din timp si nu va mai vinde lucrarea respectiva altcuiva. Pretul: 200 de lei si ne-o poate trimite in varianta electronica sau prin posta. Am marit miza: trei lucrari de diploma pentru materii diferite: medicina, stiinte politice si istorie. Am solicitat ca ele sa fie trimise la Bucuresti tiparite si legate, in trei exemplare fiecare, gata pentru a fi predate la facultate. „Vocea" ne-a facut un pret total: 960 de lei, cu tot cu cheltuieli de expeditie. Cu aceasta ocazie am aflat ca, daca dorim o lucrare originala, care nu se regaseste pe site, o putem avea pentru 200 de euro. Numai sa fie vorba despre o licenta in drept. Cu toate ca pe site-urile respective se precizeaza ca lucrarile comercializate constituie doar „material documentar", cumparatorul avind obligatia sa actioneze „in temeiul respectarii legalitatii", cel care a preluat comanda noastra s-a aratat mai mult decit disponibil pentru a ne livra lucrarile in forma finala, bune de predat. Cele doua site-uri sint inregistrate pe numele lui Florin Nistor, din Bacau, si al lui Mihai Mihalcescu, din Zalau. Ei nu au putut fi contactati, dar cel care prelua comenzile de pe site a recunoscut ca si numarul afisat pe Internet este inregistrat tot pe numele celor doi. Ieri, dupa ce am incercat sa il intrebam pe cel care vindea lucrarile de unde le-a procurat, cele doua site-uri nu au mai functionat.

Ascultati cum se negociaza cumpararea unei lucrari de diploma (format MP3)