Nemultumiti de statutul Rusiei de tara exportatoare de materii prime, guvernantii de la Kremlin prefera sa vinda Chinei tehnologie nucleara.

Rusia si China au semnat marti acorduri economice in valoare de peste trei miliarde de dolari, cu ocazia celui de-al doilea forum economic ruso-chinez, care a marcat sfirsitul asa-numitului „An al Chinei in Rusia". Insa amenintarile recente ale Rusiei cu sporirea livrarilor de hidrocarburi catre est, in detrimentul UE, nu s-au concretizat. Cele doua delegatii nu au ajuns la un acord privind suplimentarea exporturilor de petrol catre China. In ciuda acestui esec, liderul delegatiei chineze, premierul Wen Jiabao, a fost coplesit de felicitarile transmise de presedintele Vladimir Putin omologului sau chinez, Hu Jintao, cu ocazia realegerii in fruntea Partidului Comunist.

„Acordul pentru constructia unui oleoduct din Siberia catre granita cu China nu va fi semnat", au anuntat agentiile ruse de presa, chiar inainte de vizita premierului chinez, citind un oficial din guvernul de la Moscova. Motivul neintelegerii dintre Beijing si Moscova este pretul ridicat al petrolului, similar celui practicat cu importatorii occidentali. Premierul rus Viktor Zubkov a precizat, in urma cu o luna, ca pretul va fi negociat de catre firmele rusesti, si nu de catre stat. „Pentru noi este vital sa obtinem garantii pe termen lung inainte de a semna acordul. Documentul este foarte complex, pentru ca include si constructia oleoductului, si politica preturilor", a explicat un oficial rus, citat de cotidianul „Kommersant".

In lipsa acordului petrolier, China a acceptat construirea de catre companiile rusesti a doua reactoare nucleare si a unei facilitati de imbogatire a uraniului, al caror pret este estimat la aproximativ 4 miliarde de dolari, de aproape trei ori mai mult decit in cazul unor reactoare similare deja construite de contractorii rusi. Potrivit „Kommersant", premierul chinez a acceptat pretul ridicat sperind ca in acest fel va reusi sa obtina un contract petrolier avantajos.

In acest moment, valoarea schimburilor comerciale sino-ruse se cifreaza la 30 de miliarde de dolari. Rusia, al doilea exportator mondial de petrol, a livrat Chinei in 2006 petrol in valoare de 15,75 de miliarde de dolari (54% din exporturile Rusiei in China), potrivit datelor Ministerului Economiei rus. Data fiind inexistenta unui oleoduct, livrarile se fac pe calea ferata, iar pretul petrolului este in crestere din cauza taxelor suplimentare impuse de compania feroviara rusa. Premierul Viktor Zubkov a lasat sa se inteleaga nemultumirea ca Rusia exporta catre China in principal materii prime. De altfel, Moscova si-a fixat ca obiectiv transformarea tehnologiilor de virf in principala materie de export, pina in 2020.

Rusia sfideaza NATO Camera inferioara a Parlamentului rus a aprobat in unanimitate, miercuri, suspendarea aplicarii Tratatului Fortelor Conventionale in Europa(CFE). Masura intra in vigoare pe 12 decembrie, dupa ce va primi aprobarea finala din partea Camerei superioare a Parlamentului. Suspendarea CFE este riposta Rusiei la proiectul SUA de a instala propriul scut antiracheta in Europa, dar si fata de neratificarea CFE de tarile NATO, atit timp cit Moscova nu-si retrage trupele din Osetia de Sud si din Transnistria.