Asociatia Statisticienilor il plaseaza pe roman pe locul 35 in Top 100 al tuturor timpurilor, in timp ce Mutu e pe 93 intr-un Top 100 actual al revistei „FourFourTwo".

Fiecare microbist are propriile opinii argumentate referitoare la cine este cel mai bun fotbalist al momentului sau la cel mai mare jucator al tuturor timpurilor. Asociatia Statisticienilor din Fotbal este o organizatie preocupata de intocmirea de ierarhii, iar in alcatuirea topului celor mai buni 100 de fotbalisti din istoria fotbalului a dat puncte atacantilor pentru golurile marcate, fundasilor pentru interventiile reusite, pentru cupele cistigate de fiecare, selectii in nationala si nivelul profesional la care a evoluat fotbalistul in timpul carierei. A iesit astfel pe primul loc, ca in majoritatea topurilor intocmite anterior de alte organizatii, brazilianul Pelé (16.799,44 puncte), dar intre primii o suta si-au gasit loc si doi fotbalisti romani.

Gica Hagi se afla pe pozitia a 35-a, intre Pavel Nedved si fostul portar danez Peter Schmeichel, iar Gica Popescu este al 81-lea, incadrat de fostul fundas argentinian Oscar Ruggeri si atacantul danez al lui Villareal, John Dal Thomasson.

Conform criteriilor luate in considerare, Hagi este mai bun decit vedetele fotbalului actual, precum David Beckham, Ronaldinho sau Sevcenko, si a fost mai valoros la vremea lui decit Desailly sau Costacurta, pe cind Gica Popescu este mai sus decit legendarul olandez Neeskens sau Michael Ballack. Romania pierde insa razboiul regional cu Bulgaria, vedeta vecinilor de la sud de Dunare Hristo Stoicikov fiind ultimul in Top 30. Bineinteles, aceasta matematica a fotbalului are foarte multe imperfectiuni, fiind de contestat pozitionarea englezului Gary Neville, de la Manchester United, pe pozitia 86, in conditiile in care adevarate icoane pe Old Trafford, precum George Best si Eric Cantona, nu-si au locul in primii 100.

Acest top il urmeaza pe cel intocmit luna trecuta de populara revista britanica „FourFourTwo", dar care a luat in considerare doar fotbalistii aflati in activitate.

Adrian Mutu, aflat pe 93, intre suedezul Kim Kallström (Lyon) si argentinianul Mascherano (Liverpool), este singurul roman al unei ierarhii conduse de trioul Kaka, Cristiano Ronaldo, Ronaldinho.

Top 100 al celor mai buni fotbalisti, alcatuit de statisticieni