Doar bancile mici, ale caror cote de piata sint sub 1%, mai ofera depozite care sa presupuna un minim de cistig real.

Reinflamarea inflatiei din luna septembrie si modificarea prognozei de inflatie a Bancii Nationale aduc din nou pe piata problema dobinzilor real negative, adica mai mici decit inflatia. Cu o inflatie estimata de 5,8% si cu o crestere a preturilor la nivelul lunii septembrie de 6,03%, putine banci mai ofera randamente la depozite care sa reprezinte cistiguri reale. Dobinzi cu mai mult de un punct peste inflatie mai gasim doar la banci foarte mici, in cautare disperata de clienti. Printre acestea, Leumi (7% pe an pentru 12 luni), Libra Bank (8%), ProCredit (8%) sau Romexterra (7,75%). Bancile mari ofera randamente mai mici mai ales daca ne gindim ca randamentele obtinute sint impozitate cu 16%. Dintre primele zece banci din sistem, doar BCR pare sa ofere o dobinda mai mare, de aproximativ 7,75% pentru depozite de un an si 7% pentru sase luni. Cistigul real nu exista insa, dimpotriva, avem pierderi.

Un depozit initial de 10.000 de lei la BCR va reprezenta dupa 12 luni aproximativ 10.770 de lei. Aproximativ, pentru ca la BCR dobinda este variabila. Numai ca la cei 770 de lei aplicam un indice de 16% impozit si raminem cu aproximativ 550 de lei in plus. Din cei 10.550 de lei mai scadem 0,5%, care reprezinta comisionul de inchidere a depozitului, si raminem cu mai putin de 10.500 de lei. Daca aceasta suma o ponderam cu o rata a inflatiei de 6%, rezulta in final 9.870 de lei, care este valoarea reala a depozitului. Cu alte cuvinte, in cele 12 luni in care am tinut banii blocati in banca nu am facut altceva decit sa pierdem, real, 130 de lei din cei 10.000 depusi. Acest calcul poate fi repetat pentru oricare dintre bancile din top 10, insa nu isi mai are rostul pentru ca toate celelalte au dobinzi mai mici decit BCR. Astfel, BRD ofera 6% pe an, Raiffeisen - 5,75%, UniCredit - 6%, Alpha Bank- 7,3%, CEC - 7,25%, ING - 6,75% si asa mai departe. Campioana in sens negativ este Bancpost, care ofera numai 2,5% pentru un depozit pe un an in lei, ea fiind urmata indeaproape de ABN Amro cu dobinzi de 3,75%.

Pentru ca au nevoie de cit mai multi clienti, bancile foarte mici ofera dobinzi foarte mari la depozite. Libra Bank, Romanian International Bank (RIB) si ProCredit Bank ofera dobinzi de pina la 8% pentru depozite si au comisioane ceva mai mici decit BCR. La Libra Bank, de exemplu, comisioanele sint zero. Asadar, refacind calculul de mai sus obtinem dupa un an o suma ceva mai mare de 10.000 de euro. In fapt nu cistigam mai nimic la modul real, insa macar nu pierdem nici un ban. Aceasta a devenit, din pacate, varianta fericita pentru un depozit in lei la una dintre bancile din Romania. Credit Europe are o dobinda de 7,85%, iar Romexterra si Carpatica de 7,75%. In cazul conturilor curente, acolo unde nu se mai aplica impozitul de 16% pe cistigurile din dobinda, randamentele sint, in cel mai fericit caz, cu 0,5% sub rata inflatiei. Cu alte cuvinte, cea mai mare dobinda, pe care o gasim la ING ContíROL, este de 5,9% pe an.

Toate dobinzile la depozite pe www.cotidianul.ro/select