„Reporterul" kazah revine cu un ghid turistic pentru „glorioasa natiune a Kazahstanului" si „neinsemnata natiune a S. U. si A.".

Borat Sagdiyev, jurnalistul pus pe ofensa nascocit de comicul britanic Sacha Baron Cohen, a facut publicul de film si de televiziune sa rida cu lacrimi sau sa se faca mic de jena cu pelicula sa „Borat! - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite" si a miniat guvernul kazah portretizind fosta tara sovietica drept una inapoiata, cu tendinte misogine si antisemite. Acum, Cohen isi reinvie personajul in cartea „Borat: Touristic Guidings to Glorious Nation of Kazakhstan/Minor Nation of U.S. and A.", lansata in Statele Unite si Canada saptamina aceasta.

Fostul vizitator al satului romanesc Glod, din comuna dimboviteana Moroeni, unde a fost filmata o parte din filmul sau, a raspuns cu acelasi nerv care l-a facut celebru si in aceeasi engleza stilcita intr-un interviu luat de Reuters pe calea e-mailului. Jurnalistii l-au prins pe Borat dupa o dimineata in care i-a dat drumul sotiei sale din cusca pentru a-i face un mic- dejun cu cereale Frosties si lapte din „piepturile ei", dupa care a legat-o de plug si a trimis-o pe cimp. Intrebat ce tara prefera intre cele doua, Borat a ales Kazahstanul, „cel mai dragut loc din lume", ai carui locuitori au „cele mai puternice creiere".

Doctorul Yamak, om de stiinta al guvernului, spune el, a demonstrat ca „gloriosul lider", premierul Nazarbamshev, are un IQ de 412 si un creier care „se extinde in mare parte din pieptul sau". Iar din moment ce 93% dintre kazahi se inrudesc direct cu el, si restul populatiei are un intelect pe masura.

„Va rog, trebuie sa va uitati pe ghidul meu si apoi sa veniti intr-o vizita. Aduceti-va intreaga familie si stati la Astana Funworld Resort - are plaje frumoase, lipsite aproape integral de teren minat, iar marea nu are meduze, rechini sau alte forme de viata marina", ademeneste cititorii personajul lui Cohen. Cit priveste „S.U. si A.", Borat a inserat in ghidul sau cele mai bune locuri de fotografiat doamnele fara stiinta lor, arata unde sint localizate Ambasada kazaha si unele Mari Canioane in care pot fi aruncate sotiile si sfatuieste turistii unde sa mearga pentru a impusca Piei Rosii. Pe de alta parte, in interviul pentru Reuters, fictivul reporter din spatiul ex-sovietic se arata consternat de faptul ca o femeie poate deveni „premier" al „S.U. si A.": „Noi spunem ca a oferi putere unei femei este ca si cum i-ai da o arma unei maimute - foarte periculos. Nu le mai dam arme maimutelor din Kazahstan de cind cu masacrul din 2003 de la Astana Zoo, cind urangutanul Torkin a impuscat 17 scolari".