Alianta celor care contesta organizarea euroalegerilor simultan cu referendumul presedintelui se teme sa plateasca, intii la urne, o factura care e deja piperata.

Cronologic, intii au incercat sa para politicieni responsabili. Au miriit la amenintarea lui Traian Basescu din prima parte a acestui an rostita in Parlament, dar, in majoritate, au promis ca in cel mai scurt timp sistemul electoral se va modifica fundamental, inclusiv in privinta votului uninominal. Dupa ce au facut promisiunea, au uitat repede de ea si s-au culcat pe o ureche. Mai multe luni.

S-au trezit, in aceasta toamna, cu un cosmar. Cu acelasi cosmar: Traian Basescu. Cind au simtit ca nu e de joaca si, mai ales, cind au avut suficient de multe semnale cu privire la suprapunerea referendumului peste europarlamentare, au inceput sa umble cu mesaje „pe flancuri". Au cerut si, uneori, au obtinut, de la politicieni de aceeasi familie, indignarea ca europarlamentarele - istorice, dar aminate din primavara - ar fi bruiate de vointa „dictatorului" de la Cotroceni; normal, uneori au extrapolat si au spus ca UE nu e de acord cu asta, desi nu a fost vorba niciodata despre pozitia oficiala a Uniunii. O alta falanga - PRM - s-a ocupat cu operatiunea de a contesta la Curtea Constitutionala „constitutionalitatea" decretului prezidential de convocare a referendumului de catre presedinte. Intre timp, ieri mai exact, Curtea Constitutionala a respins sesizarea PRM. In fine, tot dinspre Parlament au fost incercari legislative, neduse inca pina la capat, de a nu organiza in aceeasi zi un referendum si orice alt tip de alegeri. Sanse, si aici, practic nule pentru a suspenda referendumul din 25 noiembrie.

De ce am asistat la derularea acestui scenariu? In orice caz, nu pentru ca UE s-ar fi opus cu adevarat simultaneitatii celor doua tipuri de scrutine in 25 noiembrie (exista tari din Uniune in care, in aceeasi zi cu referendumul, s-au derulat si alte alegeri) si nici pentru ca, in sine, aceasta suprapunere ar fi deranjanta si inacceptabila pentru actantii politici autohtoni. Motivul real are un nume precis: Traian Basescu. S-a incercat indiguirea acestuia, in conditiile in care, participind la o campanie electorala, e verificat, deja de mai multe ori, ca o domina. Insa, dincolo de toate acestea, faptul ca in 25 noiembrie vom avea referendum pentru votul uninominal (VU) nu e o garantie ca legea VU va fi adoptata, indiferent in ce formula (radicala - Basescu, sau mixta - PNL&Pirvulescu).