In 2005, 15 criterii de performanta au fost enumerate initial in dreptul sectiunii „Analisti politici" a campaniei „Zece pentru Romania". Dupa un an de pauza, aceasta categorie revine in competitie.Locul I (C. T. Popescu)
si locul 7 (Emil Hurezeanu) „De ce se numesc analisti politici niste indivizi fara nici o pregatire in domeniu? Doar pentru ca apar zilnic la tv si despica firul in patru si fac fel de fel de speculatii." Aceasta este opinia unuia dintre forumistii care au postat pe site-ul Cotidianului in legatura cu profilul, la virf, al pietei analistilor politici autohtoni. Intr-adevar, una dintre cele mai evidente observatii care se pot face in legatura cu ierarhia analistilor politici de la editia inaugurala a proiectului „Zece pentru Romania" este aceea ca, fara exceptie, cele 22 de nume selectionate pentru prima faza a competitiei apar, de regula, des la televizor. O alta observatie la indemina despre Top 10 al acestei categorii este aceea ca, exceptindu-l pe Dan Diaconescu, restul de noua analisti politici scriu regulat comentarii in ziare sau in reviste. Dupa prima faza a cercetarii, ierarhia analistilor politici autohtoni a fost filtrata prin trei criterii. In ordinea optiunilor publicului: corectitudinea, impartialitatea si prezenta spiritului critic. „Criteriile cel mai frecvent mentionate au atit o incarcatura etica, cit si o componenta functionala (conformitatea cu regulile profesionale, lucrul bine facut, aplicarea acelorasi repere de evaluare).(…) Analizele diferentiate arata ca asteptarile referitoare la corectitudine sint mai puternice la populatia in virsta de peste 45 de ani, la locuitorii din mediul rural si la absolventii invatamintului general sau ai scolilor profesionale", considera cei care au realizat cercetarea care a stat la baza clasamentului final.

„Este foarte probabil - mai spun autorii cercetarii din 2005 - ca o cerere similara realizata pe un esantion de experti va produce criterii si ierarhii diferite ale acestora". Intre criteriile care au iesit in spatele primelor trei sint de consemnat: competenta; buna informare; buna argumentare a ideilor; formularea unor puncte de vedere originale. Despre toate acestea se va discuta pe larg insa duminica aceasta, incepind cu ora 15.30, la Realitatea TV.

Cititi mai multe despre Emil Hurezeanu pe www.cotidianul.ro/select